Насловна Вести Где можете да донирате одећу

Где можете да донирате одећу

1859
0
Време читања: 2 минута

Мапа организација и институција које примају донацију коришћене одеће

Донирање одеће престаје да буде проблем захваљујући Мапи организација и институција које примају донације коришћене одеће, саопштено је данас из Центра за унапређење животне средине. На мапи је представљено преко 30 организација широм Србије које прихватају донације упркос тренутној медицинској ситуацији са COVID-19 и могу се пронаћи на: https://greenfest.rs/mapa-doniranje-odece/

„Прошле године смо спровели истраживање о животном циклусу одевних предмета чији резултати су нам показали да постоји велики потенцијал у области донирања коришћене, а исправне одеће. Тренутно, око 16% грађана донира коришћену одећу, 16% је чува у орману, а 55% поклања гардеробу. Ми смо желели да унапредимо могућности донирања коришћене гардеробе и ова мапа је један од начина. Наставићемо да уносимо нове локације како би цео процес донирања био што заступљенији у целој Србији, а сви који желе да се нађу на овој мапи могу да нас контактирају директно са странице на којој се мапа налази.“ – рекла је Ивана Јовчић, директорка Центра за унапређење животне средине.

„Мапа је израђена захваљујући и грађанима који су нам преко друштвених мрежа прослеђивали локације организација које примају одећу. Желимо да им се захвалимо на одличном одзиву и брзим реакцијама.“– рекле су Дуња Јовановић и Марија Радаковић из Удружења за одрживе иницијативе/F.fm podcast.

На мапи организација које прихватају донације коришћене одеће, у пар кликова можете доћи до свих потребних информација када се одлучите да донирате одећу. Врло једноставно можете да погледате где се налазе организације, као и све детаље који су потребни да би се донација спровела брзо и ефикасно – контакт подаци, врсте одеће коју прихватају, који су термини за доношење донације, како је могуће доставити одећу, као и друге врсте донације за којима ове организације имају потребе.

„Донирање ствари које нам не требају, укључујући и одећу, је сасвим пригодан начин да помогнемо некоме ко нема или има мање од нас, а поготово у доба пандемије, када нам је у потпуности нарушен уобичајени ритам живота и начин на који сви заједно, као друштво, функционишемо. Такође, донирањем уместо чувањем и последичним бацањем коришћене одеће, не само да у себи будимо бригу о другима, већ тиме доприносимо и смањењу стварања текстилног отпада, који још увек није адекватно регулисан у Србији.“ – изјавио је Владан Шћекић, програмски директор Центра за унапређење животне средине.

Када се одлучите да донирате одећу водите рачуна да је одећа чиста и да није поцепана или исфлекана. На тај начин водимо рачуна и о достојанству људи који ће носити одећу коју сте донирали.

Мапа је израђена у оквиру пројекта „Текстилни отпад није у моди” који реализују Центар за унапређење животне средине и Удружење за одрживе иницијативе/F.fm podcast уз финансијску подршку Европске уније.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име