Насловна Активизам и едукација Глас за Планету: глас будућности – покрет садашњости

Глас за Планету: глас будућности – покрет садашњости

1652
0
Време читања: 2 минута

Ако сте се питали до сад како и на који начин као појединац можете да допринесете макар указивањем на одређени проблем у пределу у ком боравите – решење је ту. „Глас за Планету“ („Voice for the Planet“) једна је од иновативнијих идеја која је пласирана на Светском економском форуму који се одржао у Давосу, Швајцарској, почетком ове године поводом решавања кључних питања из области које су ургентне по нашу планету.

Креирана од стране „Global Shapers“, платформа има за циљ указивање на све већи број растућих покрета људи који желе активно да се укључе при решавању проблема од велике важности, а у вези са изазовима данашњице по питању природе и човека.  Глас за планету омогућава људима да додају своје име потписивањем петиције, те на тај начин ваше име може да се види широм света и да алармира на неопходну промену. 

Досадашња људска активност је одвела планету на ивицу опстанка и баланса. Истраживање које је спроведено пре Светског економског форума показало је да су еколошке и климатске претње сада највећа опасност за глобалну економију. Тренутни светски планови за решавање питања животне средине не функционишу и потребне су нове идеје и локалне акције. Потребни су нови одговори и сада је време за деловање пре него што буде прекасно. Управо зато идеја да се покрене платформа са свим људима који желе да суделују у решавању ових проблема је и више него потребна.

Следећа година означиће историјски тренутак када ће светски лидери у политици и бизнису узети главни примат у одлукама по питању климатских промена, одрживог развоја и очувања природе. Све одлуке и деловања у наредним годинама ће имати великог одјека на целокупну планету и будуће генерације и зато наш глас сада има шансу да утиче на те одлуке.

Глас за планету ће створити визуелну демонстрацију глобалне потражње за акцијом за спас наше планете и биће представљен врховним властима држава 2020. године када ће владе широм света поставити нове глобалне циљеве о очувању природе.

Организација која је одговорна за „Глас за Планету“ настала је на Светском економском форуму и представља мрежу инспиративних младих људи до 30 година који заједно раде на решавању локалних, регионалних и глобалних изазова. Са више од 7.000 чланова, заједница обухвата 369 појединачних средишта у градовима, у 171 земљи. У сваком граду тимови се сами организују како би креирали пројекте који одговарају на потребе њихове заједнице. Пројекти могу покривати разне области – од одговора на природне катастрофе и борбе против сиромаштва, до борбе против климатских промена и изградње инклузивих заједница. Тимови су састављени од људи из различитих области струка, образовања, раса, али их уједињује жеља да створе промене.

Сви заинтересовани могу да се прикључе у формирани тим „Global Shapers“ у Србији и на тај начин добију прилику да учине нешто друштвено корисно за своју заједницу. Колико је од користи покренута плаформа говори и то колико светских организација је подржало овај покрет, између осталог: WWFUNICEFThe Nature ConservancyIUCNConservation International и тако даље. 

Оно што је најважније јесте да се на овај начин и оним најтишим даје снажан глас обојен променом ка активном доприносу у решавању локалног проблема – глобалног решења.

Додајте свој глас за хитну акцију: Voice for the Planet

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име