Насловна Вести Србија Објављен филмски програм 13. међународног фестивала зелене културе „GREEN FEST“

Објављен филмски програм 13. међународног фестивала зелене културе „GREEN FEST“

519
0
Време читања: 3 минута

Тринаести Међународни фестивал зелене културе GREEN FEST ће бити одржан од 21. до 25. новембра, у онлајн издању, и ове године, сви садржаји ће бити бесплатни, и доступни на интернет порталу Фестивала (www.greenfest.rs).

Сви који су заинтересовани за животну средину, екологију, климатске промене, одрживи развој, и сродне теме, моћи ће да погледају укупно 6 дугометражних и 45 филмова средњег и кратког метра.

На фестивалу ће моћи да се гледају вишеструко награђивани дугометражни филмови. „Фабрика пандемије“ је нови филм чувене француске редитељке Мари-Моник Робен који нам открива како су сеча шума, експанзија монокултура и индустријског сточарства али и климатска неравнотежа погодовали ширењу нових патогена. По први пут двадесет научника са пет континената пружиће преглед овог питања, постављајући смернице за даље деловање на локалном, националном и међународном нивоу. „Рат са пластиком“ нам открива како упркос напорима да се смањи употреба пластике, и растућа криза загађења океана, индустрија пластике убрзано повећава нову производњу и промовише познато решење: рециклажу, иако постоји сумња да би широко распрострањено рециклирање пластике икада било економски одрживо. Филм „Сава“ у нарацији Мире Фурлан, је сведок људске историје, канал између Истока и Запада, заједничка нит између нација које су сада подељене. „Море соли“ нас води кроз причу о највећој резерви литијума на свету у Боливији. Уочи енергетске промене, цела планета ће делити њихову будућност и судбину. Са глобалним протестима у порасту, „Драга будућа децо“ је филм о новој генерацији у срцу ове сеизмичке политичке промене. „Једном када сазнаш” нас води на пут који ће узбуркати емоције у нашим срцима и мисаоне процесе у главама. Суочени са реалношћу климатских промена и смањења ресурса, делује да је колапс наше индустријализоване цивилизације неизбежан. Редитељ Емануел Капејин у потрази за одговорима, упознаје климатске научнике, активисте који заступају директну демократију, покрете грађанске непослушности, све оне који се боре да пронађу излаз из ове ситуације.

Филмови кратког и средњег метра својим квалитетом све више парирају високобуџетним филмовима. Скоро сви филмови овог програма су из 2021. и 2022. године и распоређени су у три категорије – кратки метар, средњи метар и анимирани филм.

Овогодишње издање Green Fest-а су подржали Делегација Европске уније, Француски институт и амбасада Француске, Хајнрих Бел фондација, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Министарство културе РС, као и многобројни партнери и пријатељи фестивала.

Трејлери дугометражних филмова:
Море соли: https://www.youtube.com/
Сава: https://vimeo.com/
Рат са пластиком: https://www.youtube.com/
Фабрика пандемије: https://vimeo.com/
Драга будућа децо: https://www.youtube.com/
Једном када сазнаш: https://www.youtube.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име