Насловна Вести Догађаји Green fest – Није касно, али морамо да се мењамо

Green fest – Није касно, али морамо да се мењамо

1369
0
Време читања: 3 минута

Да ли још увек можемо нешто да учинимо по питању климатских промена? Какве промене је потребно увести у свакодневни живот како бисмо допринели одрживости? Одговоре на ова и многа друга питања потражили смо на јубиларном десетом Green Fest-у.

Другог дана фестивала, 16. октобра, ЕкоБлог је био присутан на обе панел дискусије, као и Базару без отпада. У току дана пуштани су филмови у клубу Дома омладине Београда.

Панел дискусија – Да ли је заиста прекасно за климу?

Прва панел дискусија овогодишњег фестивала зелене културе била је посвећена управо климатским променама – да ли је могуће спречити климатску катастрофу?

У дискусији су, поред научника и активиста, учествовали и млади који су фестивал посетили у пратњи својих професора. Наиме, за климу још увек није касно, али је неопходно деловати што пре.

На панелу су говорили др Владимир Ђурђевић, климатолог, др Милан Ћирковић, астрофизичар и футуриста, др Андреја Стојић, научни сарадник Института за физику и Тијана Лежаић из Центра за развој неформалног образовања грађана – ЦРНОГ.

Закључак? Поред начина на који добијамо енергију, морамо променити и начин на који гледамо на свакодневне одлуке и поступке.

Панел дискусија – Циркуларна економија за почетнике

Друга дискусија дана бавила се мало више локалним темама – како као заједница можемо допринети очувању планете праћењем начела циркуларне економије?

О овој теми говорили су Милан Ружић, директор Друштва за заштиту и проучавање птица у име Коалиције 27, Луција Нађ, стручна сарадница Зелене енергетске задруге Хрватске, Миља Вуковић, оснивачица иницијативе За мање смећа и више среће и Душан Марино, визуелни уметник, предузетник и оснивач компаније Марино дизајн. Они су стручњаци из различитих области који су својим предузетничким духом и вредним идејама допринели одрживости својих заједница.

Закључак? Иако тренутно већина нас живи на неодржив начин, на то можемо утицати већ на дневном нивоу.

Базар без отпада – Zero Waste Bazaar

На фестивалу је такође, први пут на територији Србије, организован Базар без отпада. О чему је тачно реч?

Наиме, на овом догађају сајамског карактера могуће је пронаћи производе који доприносе одрживости заједница у којима настају. Иза ових производа не стоје мултинационалне компаније, већ мале групе изузетно посвећених људи који непрекидно раде на томе да нам живот буде бар за нијансу зеленији.

Више информација о програму, приказаним филмовима и учесницима Базара без отпада можете пронаћи на сајту фестивала.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име