NaslovnaVestiDogađajiGreen fest – Nije kasno, ali moramo da se menjamo

Green fest – Nije kasno, ali moramo da se menjamo

324
0

Da li još uvek možemo nešto da učinimo po pitanju klimatskih promena? Kakve promene je potrebno uvesti u svakodnevni život kako bismo doprineli održivosti? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražili smo na jubilarnom desetom Green Fest-u.

Drugog dana festivala, 16. oktobra, EkoBlog je bio prisutan na obe panel diskusije, kao i Bazaru bez otpada. U toku dana puštani su filmovi u klubu Doma omladine Beograda.

Panel diskusija – Da li je zaista prekasno za klimu?

Prva panel diskusija ovogodišnjeg festivala zelene kulture bila je posvećena upravo klimatskim promenama – da li je moguće sprečiti klimatsku katastrofu?

U diskusiji su, pored naučnika i aktivista, učestvovali i mladi koji su festival posetili u pratnji svojih profesora. Naime, za klimu još uvek nije kasno, ali je neophodno delovati što pre.

Na panelu su govorili dr Vladimir Đurđević, klimatolog, dr Milan Ćirković, astrofizičar i futurista, dr Andreja Stojić, naučni saradnik Instituta za fiziku i Tijana Ležaić iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana – CRNOG.

Zaključak? Pored načina na koji dobijamo energiju, moramo promeniti i način na koji gledamo na svakodnevne odluke i postupke.

Panel diskusija – Cirkularna ekonomija za početnike

Druga diskusija dana bavila se malo više lokalnim temama – kako kao zajednica možemo doprineti očuvanju planete praćenjem načela cirkularne ekonomije?

O ovoj temi govorili su Milan Ružić, direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica u ime Koalicije 27, Lucija Nađ, stručna saradnica Zelene energetske zadruge Hrvatske, Milja Vuković, osnivačica inicijative Za manje smeća i više sreće i Dušan Marino, vizuelni umetnik, preduzetnik i osnivač kompanije Marino dizajn. Oni su stručnjaci iz različitih oblasti koji su svojim preduzetničkim duhom i vrednim idejama doprineli održivosti svojih zajednica.

Zaključak? Iako trenutno većina nas živi na neodrživ način, na to možemo uticati već na dnevnom nivou.

Bazar bez otpada – Zero Waste Bazaar

Na festivalu je takođe, prvi put na teritoriji Srbije, organizovan Bazar bez otpada. O čemu je tačno reč?

Naime, na ovom događaju sajamskog karaktera moguće je pronaći proizvode koji doprinose održivosti zajednica u kojima nastaju. Iza ovih proizvoda ne stoje multinacionalne kompanije, već male grupe izuzetno posvećenih ljudi koji neprekidno rade na tome da nam život bude bar za nijansu zeleniji.

Više informacija o programu, prikazanim filmovima i učesnicima Bazara bez otpada možete pronaći na sajtu festivala.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime