Насловна Енергија Да ли знате шта је Greenwashing?

Да ли знате шта је Greenwashing?

4375
2
Извор: https://www.100daysofrealfood.com/greenwashing-dont-be-fooled/
Време читања: 3 минута

Присутност greenwashing-а у пословању мултинационалних компанија привлачи велику пажњу савременог друштва. Све чешћу потребу еколошки оријентисаних потрошача за зеленим производима компаније виде као пословни подухват. У ери капитализма у ком живимо, где постоји свакодневна борба за економском сигурношћу и богатством, неоправдано је потиснута борба за очување животне средине. Велики број компанија овај тренд схвата као пословни подухват, стога није ретко да се неким производима приписују атрибути који им не припадају. 

Осим што рекламирају производе као еколошки безбедне, неке компаније наглашавају атрибуте производа или их прилагођавају еколошким стандардима и врло често мењају амбалажу, а све у циљу да привуку што је већи број потрошача и да увећају свој профит.

Концепт greenwashing-a датира из 1960. године, више од двадесет година пре него што је дефинисан. Пионирима се сматрају гиганти тешких индустрија, произвођачи нуклеарне енергије и нафте.

Када говоримо о „зеленим компанијама“, најмање се ради о одрживости и животној средини, а више о тежњи истих да се да се прилагоде савременом начину живота. Наравно, маркетинг има за циљ да прода производ или чак бренд – продајом пожељних идеја, емоција или искустава иза њега. Развој greenwashing-a можемо поделити у две етапе. Прву која почиње са еколошким покретима шездесетих година, коју је значајно обликовала медијска слика тада још слабо развијених медијских канала (интернет није постојао) и слаба свест о постојању greenwashing-a уопште. Корпорације су се лако могле користити „зеленим маркетингом“ и непровереним, односно неистинитим чињеницама како би се представиле као друштвено и еколошки одговорне.

Друга етапа прати развој медија и канала комуникације. Модерни „зелени маркетинг“ подразумева далеко озбиљнији приступ кориснику, без обзира на огромне суме новца које су компаније из осамдесетих и деведесетих улагале у маркетинг. Може се рећи да је greenwashing из прве етапе развоја разоткривен, док се нови теже уочава. Такође, када говоримо о компанијама које су наводно ‘зелене’, основни проблем није да ли су оне оствариле ниво еколошке свести које саме тврде, већ да ли се баве екологијом колико је заиста неопходно зарад очувања животне средине. Еcо friendly, vegan, recycled, bio, 100% nаtural представљају мали део вештих маркентишких асоцијација које налазимо на паковањима у свакодневној куповини.

Пластика чини највећи део отпада на планети, скоро све што купујемо је упаковано у пластику. Фабрике које се баве флаширањем воде заузимају сам врх у производњи пластичног отпада. Слогани и рекламни спотови скоро свих фирми за флаширање воде користе се зеленилом, сликама које асоцирају на планинску свежину, планинску росу или донирају одређену своту новца од продаје у друштвено одговорно пословање. Главна замерка и најважнији фактор који све фабрике за паковање воде сврстава у greenwashing је да оне не производе воду већ пластични отпад. Мекдоналдс као највећи ланац брзе хране присутан у целом свету послужио се истим начином да своје пословање представи као еколошко. Лого који је првобитно био црвене боје је позеленео. Зелена боја која се везује за природу и екологију требало би да наведе потрошаче да мисле да куповином тог бренда чине добро дело.

Нови тип маничне, еколошки и друштвено одговорне куповине се не разликује много од свог старијег брата. Под геслом да купујемо здраво, разградиво, еколошко, био и даље купујемо…

У времену када се суочавамо са врхунцем еколошке кризе у свету, greenwashingтакође достиже свој зенит. Сви смо позвани да појединачним изборима допринесемо на неки начин смањењу производње отпада, емисије CO2, очувању биосфере. Оно што је опасност зеленог конзумеризма у односу на класичан облик је финални ефекат који са собом носи теже последице. Убеђени од стране корпоративног маркетинга купујемо и живимо у илузији да смо променили начин живота и лоше навике, да доносимо одговорне изборе. Зелена завеса заклања праву слику планете која и даље грца у отпаду, биљни и животњски свет свакодневно подноси жртве док добар део светске популације не зна шта је greenwashing.

Аутори: Јулија Војиновић и Бојана Момчиловић
Студенткиње Мастер академских студија политикологије – Еколoшка политика на Факултету политичких наука.

2 КОМЕНТАРИ

    • У питању је представљање одређених компанија или производа као нешто што је добро за животну средину, док то дефинитивно није тако и само ствара привид. У принципу, манипулација коју компанија спроводи над потрошачима када се издаје за еколошки свесну компанију иако то није. Хвала на коментару, покушаћемо мало да изменимо тако да буде јасније.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име