Насловна Активизам и едукација Green fest почиње сутра!

Green fest почиње сутра!

1258
0
Време читања: 3 минута

Десети Међународни фестивал зелене културе Грин фест ће бити одржан од 15. до 18. октобра у Дому омладине Београда, под слоганом „Промени игру! Будућност је на Земљи!”. И ове године на фестивал ће бити приказани филмови награђени на најпрестижнијим филмским фестивалима, панел дискусије и предавања стручњака из Србије и света, изложбе и иновације, „Базар без отпада” на коме ће се представити домаћи ”зелени” предузетници, и 44 филма у категорији кратког и средњег метра из целог света.

Грин Фест ће свечано бити отворен, у уторак 15. октобра, у 20 часова, дугометражним филмом „Велики зелени зид”, који је имао светску премијеру на недавно завршеном Венецијанском филмском фестивалу. Главни фокус филма је на акцији 11 афричких нација да засаде појас од 8000 километара вегетације у Сахелу – области испод пустиње Сахара.

Непосредно пре тога, у 19 часова биће свечано отворена изложба и додељене награде победницима фото конкурса „Природа у позитиву” коју заједно организују Делегација ЕУ и часопис Национална Географија Србија.

Филм „Постање 2.0” биће приказан, у среду, 16. октобра у 18 часова. У свету још увек постоје ловци на мамуте, као и научници који желе да оживе ову несталу врсту, што је само почетак у оживљавању и других давно несталих врста, стварајући атмосферу култног „Парка из доба Јуре“. Филм је освојио специјалну награду жирија на Санденс фестивалу, као и велики број других награда. Након тога, следи филм „Узалуд протраћено: Прича о бацању хране” (у 20 часова). Извршни продуцент, и протагониста који нас води кроз причу, је један од најпознатијих кувара на планети – Ентони Борден, чији је ово последњи филм. У сарадњи са колегама, најбољим светским куварима, заједно нам показују како храна, коју сматрамо за отпад, може да се трансформише у невероватна јела.

У четвртак, 17. октобра од 18 часова на програму је филм „Зелена лаж“, Који прати корпорације које бесрамно користе етику и одрживост као маркетиншке алате, док вешто сакривају истину о неделима која чине зарад профита.

Након смрти последњег северног белог носорога – Судана, долази прича о потпуном нестанку једне подврсте – филм „Рино долари”, који почиње у 20 часова. Снимање овог истраживачког филма је трајало преко 2 године, током којих је екипа филма пратила целокупан ланац трговине од унајмљених убица носорога, преко ренџера који их штите, па све до крајњих купаца и продаваца.

Последњег дана фестивала, посетиоци ће моћи да погледају филм „Како појести Ускршње острво”, прича о изазовима које острво има због брзог економског раста, али и борби за очување своје културе и животне средине.

Фестивал ће бити затворен доделом награда фестивала и новим филмом у продукцији Леонарда Дикаприја „Море сенки”, у петак, 18. октобра у 20 часова. Филм нас води у свет организованог криминала, картела и илегалне зараде на изловљавању ретке врсте рибе – тотоабе, која се мери милионима. Захваљујући изврсној атмосфери филма, сценарију, режији и музици не чуди чињеница да је филм освојио престижну награду публике светски познатог Санденс фестивала, као и велики број других награда.

Сваког дана фестивала, у 12 часова, на програму је филм „2040” који је премијерно приказан на овогодишњем Фестивалу „Берлинале”, који разматра веома реалне могућности да људска цивилизација може да преокрене глобално загревање и кроз тај процес унапреди животе свих живих бића.

Сви дугометражни филмови ће се и ове године такмичити за награду публике, а гласање ће се вршити путем званичне презентације фестивал.

Улазнице за филмове који се приказују у Великој Сали Дома омладине Београда се могу купити искључиво на благајни Ticket Vision-а, која се налази у склопу Дома омладине Београда, улица Дечанска број 1, по цени од 200 динара за појединачне и 150 динара за групне посете.

Поред дугометражних филмова, „Грин Фест“ је познат и по филмовима кратког и средњег метра, који ће бити приказивани у Сали Клуб, Дома омладине Београда. Укупно 44 филма из 5 категорија се бори за награде фестивал. Ови филмови обрађују велики број тема и представљају посебно занимљив програм за све филмске сладокусце. Улаз на филмове програма кратког и средњег метра је у потпуности бесплатан.

Више информација о Десетом Грин Фест-у се могу пронаћи на званичној презентацији фестивала – www.greenfest.rs

Грин Фест се одржава уз помоћ Министарства заштите животне средине, Града Београда – Секретаријата за заштиту животне средине, Француске амбасаде и Француског Института, фондација Хајнрих Бел, као и уз подршку многобројних партнера и пријатеља.

Трејлери филмова:

Велики зелени зид
Постање 2.0
Узалуд протраћено: Прича о бацању хране
Зелена лаж
Рино долари
Како појести Ускршње острво
Море сенки
2040

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име