Насловна Вести H-Bridges тим Електротехничког факултета освојио друго место на IFEC такмичењу

H-Bridges тим Електротехничког факултета освојио друго место на IFEC такмичењу

1212
0
Време читања: 3 минута

H-Bridges тим је на недавно завршеном такмичењу IFEC 2020. освојио друго место, односно награду „The Outstanding Performance Award“. У изузетно јакој конкуренцији са преко 40 универзитета широм света, ово је велики успех за нас и потврда нашег квалитетног рада током протекле године. Поносни смо на чињеницу да је један тим из Србије успео да оствари овакав успех на престижном светском такмичењу.

Након две победе на том такмичењу, 2005. и 2019. године као и освојеног другог места 2020. године, студенти ЕТФ ове године учествују шести пут и наступају са пројектом на тему развоја тростепеног соларног инвертора за прикључење фотонапонског система на мрежу.

Соларни панели, за које ће инвертор бити реализован, биће постављени на крову зграде техничких факултета у Београду. Финално такмичење биће одржано марта 2022. године у америчкој држави Тенеси, у Ноксвилу.

„Као лабораторија, трудимо се да одржимо континуитет у развоју иновативних решења у области енергетске ефикасности. Тим из године у годину обухвата све већи број студената, што је прави показатељ добре организације и атмосфере која влада у тиму. И ове сезоне примарни циљ је да студенти кроз научно-истраживачки рад, као и практичан рад у лабораторији, развију своје иновативно решење, а актуелни задатак је развој система за прикључење соларних панела на мрежу.” рекао је асистент са Катедре за енергетске претвараче и погоне, Александар Милић, ментор тима.

H-Bridges тим чине студенти са свих смерова Електротехничког факултета који су подељени у подтимове за хардвер, софтвер, тим за развој штампане плочице као и тим за односе са јавношћу и компанијама. Током припреме пројекта они развијају хардверска и софтверска решења, а осим техничких, усавршавају организационе и предузетничке вештине. Полуфинални и финални део такмичења се одржавају у земљама широм света па чланови тима имају прилику да путују и уједно стекну незаборавно искуство. IFEC такмичење је једногодишњи пројекат који студенти реализују на задату стручну мултидисциплинарну тему. У првој фази такмичења шаље се предлог решења, затим најбољи универзитети бивају позвани у полуфинале, а само најуспешнији тимови одмеравају своје снаге у финалној рунди. Према правилима, студенти сами раде на свим фазама пројекта – развијању идејног решења задатка, тестирању физичког уређаја, прибављању свих потребних елемената за рад, као и средстава за учествовање у полуфиналу и финалу такмичења.

Ове године чланови тима H-Bridges такмичиће се са универзитетима широм света – из Немачке, Индије, САД, Кине и многих других земаља.

Електротехнички факултет у Београду једна је од најпрестижнијих високошколских образовних установа у Србији и региону. Многобројна достигнућа студената као и посвећеност и стручност професора резултирали су значајним међународним признањима. Поред факултета многе фирме у Србији и у свету препознају значај овог такмичења и задатка којим се бавимо па нам помажу у виду спонзорстава и донација како у материјалу и опреми тако и новчаним средствима која омогућавају тиму да отпутује на полуфинале и финале такмичења.

IFEC (International Future Energy Challenge) је највеће светско такмичење у области енергетске електронике, које спроводи међународна организација IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Ово такмичење окупља тимове најбољих светских универзитета који годину дана раде на мултидисциплинарном пројекту. H-Bridges тиму ово је пета узастопна година учешћа и можемо се похвалити да смо се сваки пут вратили са запаженим резултатима, од којих је свакако највећа победа 2019. године, као и овогодишњи резултат.

Задатак текућег тима је развој новог решења у виду тростепеног претварача за прикључење соларног микросистема са галванском изолацијом на мрежу. Ми ћемо, као и увек, покушати да направимо уређај који ће испунити све техничке захтеве у погледу енергетске ефикасности као и поузданости рада самог уређаја при свим експлоатационим условима.

Посебну захвалност дугујемо свим нашим спонзорима и партнерима јер без њихове помоћи ништа од овога не би било могуће. Такође овим путем захваљујемо и Електротехничком факултету који нас подржава све ове године. Надамо се да ће спонзори и у будућности препознати нашу иницијативу и подржати нас у даљем раду.

Имамо годину дана да кроз тимски рад стекнемо знање и људе за читав живот.

За више информација: h-bridges@student.etf.rs,
www.h-bridges.etf.bg.ac.rs

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име