NaslovnaZanimljivostiHaljinom protiv zagađenja

Haljinom protiv zagađenja

610
0

Danas imamo priliku da popričamo sa Mirjanom Kojadinović. Diplomirani menadžer u turizmu, IT industriji, bivša manekenka i ponosna mama prošle godine je osmislila i pokrenula veoma zanimljiv projekat pod nazivom „Haljina na dan“. Ona će nam objasniti o čemu se zapravo radi i kako je to haljina povezana sa ekologijom.

Pozdrav draga Mirjana, hvala ti što si pristala na intervju za EkoBlog. Možeš li ukratko da nam predstaviš šta je to zapravo „Haljina na dan“?

Topli pozdrav i za vas i za sve čitaoce. Drago mi je da ima još nas koji iskreno brinemo o ekologiji.

„Haljina na dan” je projekat za žene koje bi da, ponovnom upotrebom svečane garderobe tj. iznajmljivanjem venčanica i svečanih haljina, smanje zagađenje koje dolazi od strane modne industrije i da budu ekonomične, a da ne umanje svoju pojavu, nego da, naprotiv, svaki put zablistaju u novom ruhu.

„Haljina na dan” takođe omogućava damama da iznajme svoju svečanu garderobu koju su obukle samo jednom ili dva puta i da tako dodatno doprinesu kućnom budžetu.

Gde sve možemo videti i isprobati haljine koje su na raspolaganju?

Veliki deo ponude možete pogledati na Instagram stranici @haljinanadan kao i na Fejsbuk profilu Haljina na dan

Celokupna ponuda je u salonu. Uvek preporučujem da svratite u salon i da probate, ali praktikujemo i onlajn poručivanje. Za sada je jedina lokacija salona u Novom Sadu u Dunavskoj ulici broj 8. Salon je u najužem centru grada i najlepšem pasažu. Otvoren je ponedeljkom od 9 do 16 časova, a od utorka do petka u periodu od 10 do 18 časova. Takođe možete i zakazati svoj termin bilo kada.

Ko to sve može biti deo ovog projekta i šta je za to potrebno? 

Zaista svako, od bebice i haljinica za krštenje pa do gospođa u zrelijim godinama. 

Uslov je poslati fotografiju ili svratiti sa haljinom do salona gde biramo šta se slaže sa konceptom. Haljina mora biti čista i opeglana, naravno bez oštećenja.

Za koji uzrast su uglavnom haljine namenjene?

Kao što sam već pomenula „Od kolevke pa do groba” ili „za sve od 7 do 77″. Volela bih da imamo više haljina u veličinama 44, 46, 48…

Trenutno na tvom fejsbuk i instagram profilu postoji posebna akcija za maturantkinje, možeš li nam reći o čemu se tu radi?

Danas je matura pravi bal. Ja se moje sećam jer sam roze veštačke nokte prelakirala u crno kako bih vozom stigla na koncert Metalike u Beogradu dan kasnije. Danas je osim ekskluzivne haljine neophodna profesionalna šminka, frizura, nokti. Ne mogu to svi da priušte. Ali sa odgovarajućom haljinom umem da napravim čudo od žene.

U Hrvatskoj je pre par godina odrađena sjajna akcija poklanjanja svojih maturskih haljina devojčicama kojima je to potrebno. Po ugledu na taj sjajan i uspešan projekat došla sam na ideju da uradimo isto, ali da umesto poklanjanja – iznajmimo. Pa ćemo moći svake sledeće godine sve ponoviti, ako ništa onda barem sa tim istim haljinicama.

Odakle uopšte ideja za pokretanje ovog posla?

Nije došla preko noći. Najpre, kada sam se udavala šila sam venčanicu koju ću „ponovo moći da nosim”. Naravno da prilike nije bilo. Kasnije, drugarica je pomenula kako je posao sa venčanicama unosan, pa sam pogledala cene iznajmljivanja i skamenila se. Ko u Srbiji sa, tada, prosečnom platom od 300-400 evra može da priušti sebi venčanicu od 300 do 1000 evra?

Najbitnije ostavljam za kraj, a to je moja iskrena zabrinutost za ovu našu Zemaljsku kuglu. Dokumentarni film The true cost je bio prekretnica. Pogledajte ga! Izvući ću samo jednu informaciju, a to je da je modna industrija, tkz. fast fashion, drugi najveći zagađivač, odmah nakon naftne industrije!

Koliko smatraš da je „Haljina na dan“ bitna sa ekološkog aspekta?

Na skali od 0 do 10?

Za mene 9, jer je moja, jer je osvestila neke ljude da NOSE svoju garderobu. Bar 30 puta obući svaki komad. A u moru sveukupne ekologije mi smo samo kapljica. Plan je da postojimo u svim većim gradovima, da budemo logičan izbor, svakodnevnica, da imamo i konkurenciju. Tada bi bili puna čaša vode.

I za kraj, šta bi poručila damama koje ovo čitaju, šta je najbitnije da bi one blistale u svakoj prilici?

Zdravlje. Osmeh. Stav. 

Hvala draga Mirjana, tebi želimo puno uspeha u misiji „Haljina na dan“, a našim čitaocima da pogledaju samo deo haljina koje mogu iznajmiti za bilo koju priliku. Da li je zaista potrebno da za svaku svečanost kupujemo novu toaletu da bismo u njoj zablistali samo jednom?

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime