NaslovnaAktivizam i edukacijaIN MEMORIAM: Dafne Mardžori Šeldrik

IN MEMORIAM: Dafne Mardžori Šeldrik

35
0

Ovih dana svetom konzervacionizma odjeknula je vest o smrti dame Dafne Šeldrik, jedne od najznačajnijih ličnosti zaštite divljih vrsta životinja, a naročito slonova.

Dafne je rođena 1934. godine u Keniji, što joj je omogućilo da od najranijeg detinjstva bude okružena životinjama, kako domaćim tako i divljim, i da tako razvije ljubav prema njima koja je trajala do samog kraja njenog uzbudljivog života.

Školovanje je započela u osnovnoj školi u gradu Nakuru da bi srednju školu završila u glavnom gradu Kenije, Najrobiju. Godine 1950. u istom gradu upisala je fakultet i dobila mogućnost stipendiranja na univerzitetu Kembridž. Međutim, ovu priliku nije iskoristila jer se radije odlučila za brak. Srećom, ovakav izbor nije je sprečio da u svom životu čini velika dela.

Zajedno sa svojim suprugom Dejvidom, tokom 25 godina zajedničkog života, odgajila je i uspešno rehabilitovala (vratila u divljinu) mnoge divlje vrste životinja, između ostalog: slonove, crne nosoroge, bivole, zebre, eland antilope, kudu antilope, impale, bradavičaste svinje, mungose i razne vrste ptica.

Dane zajedničkog života Dafne i Dejvid proveli su u nacionalnom parku Tsavo, gde je Dafne radila kao zamenik upravnika parka.

Nakon Dejvidove smrti (1977. godine), Dafne u njegovu čast osniva Dejvid Šeldrik Fondaciju namenjenu zaštiti divljih vrsta Kenije. Fondacija i dan danas prikuplja i izdvaja velika sredstva u svrhu za koju je Dafne i namenila.

U okviru fondacije pokrenut je projekat pod nazivom Projekat Siročad, koji je brzo postao srž svih aktivnosti zaštite divljih životinja kojima se fondacija bavi. Cilj projekta jeste odgajanje mladunaca divljih životinja, a posebno slonova, i nakon njihovog stasavanja, oslobađanje u divljinu. Projektom je do sada uspešno odgajeno više od 150 mladih slonova.

Dafne se smatra prvom osobom koja je usavršila formulu za mleko koje je neophodno prilikom odgajanja mladunaca slonova i nosoroga, pre njihovog puštanja u divljinu.

Promociju divljih vrsta i njihove zaštite vršila je kroz četiri napisane knjige, autobiografiju i mnogobrojne novinske članke kao i brojna televizijska gostovanja i predavanja.

Kao zahvalnost za sve što je učinila za divlji svet, Univerzitet u Glazgovu, juna 2000. godine, dodelio joj je počasni doktorat u oblasti veterinarske medicine. Dafne je takođe posedovala i titulu viteškog reda britanske imperije (M.B.E.) koju joj je engleska kraljica dodelila 1989. godine.

Dama Dafne Mardžori Šeldrik preminula je u svojoj 84. godini, 13. aprila 2018. godine, ostavivši iza sebe brojna dostignuća, nesaglediva dela za dobrobit biodiverziteta Kenije, ali i cele planete.

Hvala Vam na svemu, Dafne.

photo credit: The David Sheldrick Wildlife Trust

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime