Насловна Живи свет Биљке Индустријска конопља као еколошки материјал

Индустријска конопља као еколошки материјал

1467
0
Време читања: 2 минута

Конопља је биљка пореклом из средње Азије. Настала је од дивље конопље. Човек је од давнина користи, али се њена употреба смањивала током година. Конопљу називају „краљица биљака“ и „зелено злато“. Користила се и за производњу eco-friendly одеће, а неки научници сматрају да та производња датира чак из каменог доба. 

Одржива производња дефинише се као еколошки прихватљива производња, код које се не нарушава равнотежа у природи. Најважнији је сам избор влакана за производњу, која морају да буду разградива. Ту конопља има важну улогу. Поредећи је са памуком, потребно је доста мање воде за производњу материјала на бази конопље. Такође, има и више влакана по квадратном метру у односу на памук и лан. Ако би се производили на истом тлу, од конопље би добили дупло већу количину влакана од памука, чак 6 пута већу од лана! Ово је изузетно корисна информација која нас упућује на то да је потребно што више искористити потенцијале конопље, поготово ако знамо да је дрвећу потребно 50-500 година за раст, док конопља своју пуну величину достгине за 3 до 4 месеца! Иако је влакно највреднији део биљке који се користи за производњу текстила, индустријска конопља има широку примену у производњи папира, грађевинског материјала, козметике, хране, у аутоиндустрији и производњи биоразградиве пластике.

White, Shirt, Bright, Clothes, Washing, Drying, Hemp

У последњих 10 година, притисак за побољшање квалитетa градње довео је до открића нових материјала. Тако се дрвенасти део стабљике конопље користи за производњу папира. Конобетон (eng. hempcrete) је грађевински материјал направљен од влакана конопље. Користи се као еко замена за бетон. Његова производња емитује значајно мању количину угљен-диоксида. Конобетон је отпоран на ватру, не пропушта воду и тренутно је најјефтинији грађевински материјал. Такође је и лакши за обраду од бетона. Конопљино влакно се користи и у производњи ужади, конопаца, различитих цеви итд. јер је изузетно отпорно и еластично. 

Чај од млевеног семена конопље се некада користио као лек за упале мокраћних канала и прављење облога. Од семена конопље се прави и изузетно храњиво уље које се користи и у људској исхрани. Тренутно влада тренд козметичких производа који у свом саставу садрже уље конопље (енг. CBD oil), баш због његове храњивости и потенцијалних лековитих и негујућих својстава. Наравно, мора се напоменути да је концентрација THC-а (психоактивно једињење) у индустријској конопљи минимална. 

Као што можемо да видимо, конопља има изузетан потенцијал и искористивост у многим сферама производње. У иностранству се конобетон и коноопека већ користе у градњи. Потребно је још много едукације јавности, разбијања предрасуда и подизања свести како би се њена употреба повећала, пре свега јер је јефтина и еколошки прихватљива сировина,  али зато смо ми ту! ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име