Насловна Свет око нас Ваздух Иницијатива за чист ваздух у Ваљеву

Иницијатива за чист ваздух у Ваљеву

1299
2
Време читања: 2 минута

Ваљево умире у присуству власти

Локална власт у Ваљеву планира да следеће године прекомерно аерозагађење умањи за десет пута, само на 10 дана годишње. Све што годинама није постигнуто, решиће се догодине за суму од 58,1 милион динара. Они који држе јавне функције су за 2021. годину за ту намену планирали 25 милиона динара за: куповину планова, набавку опреме (пелет, котларнице, подстанице), мониторинг животне средине, заштиту реке Градац, уклањање дивљих депонија и изградњу регионалне депоније. Али и читавих 33 милиона динара за изградњу канализације на Дивчибарама. То стоји у Нацрту Одлуке о буџету Града Ваљева за 2021. годину који је понуђен јавности на увид.

Ваздух у Ваљеву годинама спада у групу треће категорије. Најлошијег квалитета због прекомерне загађености велики број дана годишње (130-170). Извештаји домаћих и страних здравствених институција и еколошких организација сврставају Србију и Ваљево у средину са највећим бројем прерано преминулих годишње услед изложености утицају загађеног ваздуха. Ваљево је због аерозагађења град смрти.

Нико не зна прави узрок аерозагађења. Да ли су то погони ХК „Крушик“ који захтевају улагање више милиона евра да би били безбедни за околину? Или су то ложишта десетине хиљада грађана која потребују милионе да би мање загађивала ваздух? Гуши нас и неуређен саобраћај и хаотична паркиралишта која се могу довести у ред тек уз помоћ милиона евра инвестиција. Можда су загађивачи знане и незнане фабрике и радионице којима недостају милиони евра за уградњу филтера и пречишћивача?

Власт не сме да нас погледа у очи. Њихови представници нису учествоали на дебати Climathon, као ни у расправи на Грађанској скупштини. Уместо хитне реакције, уместо суочавања са проблемом, одговорног и транспарентног поступања, власт у Ваљеву планира да решава ствари потезом пера. Без суочавања са истином и јавношћу.

Позивамо грађане и грађанке Ваљева да захтевају хитне мере ради смањења аерозагађења. Тражимо да нам се јасно предочи колико је новца до сада наплаћено на име еколошке таксе и за које намене је тај новац утрошен. Захтевајмо да будемо свакодневно обавештавани о аерозагађењу и о мерама за заштиту здравља. Позивамо удружења, медије, стручњаке и целокупну јавност да се удружимо и истрајемо у борби за чист ваздух. Захтевајмо одговорност власти за вишегодишње пропусте због којих умиру људи у Ваљеву.

Локални одговор
iRevolucija

2 КОМЕНТАРИ

  1. U Krusiku se dnevno potrosi i 100 tona uglja. Jedan od prvih zahteva bi trebao da bude ugradnja filtera ili prelazak na plin. Takodje bih i predlozio poziv na gradjanski bojkot kupovine sirove kolubare.

  2. građanine1451 to je lepo što predlažete, ali šta možete Vi da uradite, šta bi mogao ja da uradim? Mi ne znamo ništa o Krušiku, samo nagađamo zato što nam se saopštava na kašičicu. Ni Krušik, Ni ministarstvo vojno, ni ministarstvo životne sredine nisu objavili tačno podatke o tome kakav je krušik zagađivač, kolike su mu emisije, šta je preduzeo da smanji štetno dejstvo, te da li plaća naknadu za zaštitu životne sredine. Ljudi bi kupovali kvalitetnije gorivo kad bi imali novca.

    A opet, iz fokusa nam izlaze centralne i lokalne vlasti koje ništa ne preduzimaju. I ne odgovaraju zbog toga.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име