Насловна Отпад Иновације у ПЕТ амбалажи

Иновације у ПЕТ амбалажи

3192
0
Време читања: 4 минута

Прва боца за паковање воћног сока од рПЕТ-а, врсте пластике која се може 100% рециклирати, сада је понуђена индустрији. Што је најважније за прехрамбену индустрију, а самим тим и за шансе да пређу на ову еколошки повољнију амбалажу, јесте да је боца таква да пружа максималну заштиту за осетљивe производе, као што су сокови, газирана пића, вино, сосеви и преливи.

Произвођач производних линија KHS GmbH из Дортмунда развио је потпуно рециклабилну боцу за сок направљену од 100% рециклираног материјала, за чији се FreshSafe PET систем баријере тврди да нуди јединствен производ и заштиту свежине. Овај систем пружа тзв. „bottle-to-bottle“ рециклажу, која је најбоља опција јер се добија производ исте вредности, а не нижег ранга, као у обичном систему рециклаже, где се од рециклираних флаша праве нпр. саксије или столице, а за нове флаше се мора узимати нова сировина за производњу.

Филип Лангхамер, један од менаџера у KHS GmbH, задужен баш за унапређивање технологије баријера, каже да боца „Beyond Juice“ даје конкретне одговоре на изазове индустрије пића, а с обзиром на тренд укидања једнократних пластичних производа, еколошки прихватљиви системи постају све важнији. У сектору амбалаже посебан изазов представља одржив тип амбалаже погодан за цео спектар осетљивих пића и због тога су они развили боцу за коју сматрају да ће помирити те захтеве.

Боца „Beyond Juice“ је добила право коришћења знака „Направљено за рециклажу“ компаније Interseroh као прва ПЕТ боца која је на оцењивању добила максимално могућих 20 поена. „Постојањем овог знака на етикети, потрошачи су по први пут у прилици да док стоје пред полицама супермаркета могу да одаберу производ чија амбалажа има заиста изузетна својства рециклаже“, констатује инжењер паковања компаније Interseroh, Јулијан Тилен.

Ово је јасан показатељ да компанија KHS GmbH жели да омогући људима да искористе моћ коју као потрошачи имају и дају предност амбалажи која је 100% рециклабилна, а уз то им доноси и веће задовољство купљеним производом јер је свежина, односно газираност задржана, зависно о ком конкретном производу се ради. 

FreshSafe PET такође обезбеђује да се осетљиви, висококвалитетни воћни сокови и воћни шприцери на пример, држе и до 10 пута дуже од оних пуњених у боце без овог система баријере. То је могуће првенствено захваљујући танком слоју стакла нанесеном на унутрашњост боце који спречава да кисеоник продире у боцу и да угљен-диоксид из ње излази. То осигурава да неће доћи до губитка витамина, укуса, а у неким случајевима и боје производа у флаши. Осим заштите производа у боци, пресвлачење силицијум-оксидом (хемијски чистим стаклом) обезбеђује кристалну прозирност боце и више нема потребе за додавање разних адитива у пластику, који су раније реметили процес рециклаже. У поступку рециклаже FreshSafe PET боце, стаклени премаз се једноставно испере у стандардном поступку. Тако се добија чисти, издвојени ПЕТ који се може у потпуности рециклирати. 

Површина етикете на новој боци је толико мала да ју системи сортирања препознају као део ПЕТ боце. То олакшава да се она поново врати у процес рециклирања. Специјално лепљење значи да се етикета може одвојити од пластике у поступку рециклаже и да нема ненамерних запрљавања током процеса прања.

Оно што може представљати проблем, бар када је употреба овакве амбалаже у Србији у питању, је законска регулатива везана за декларисање производа. Наш закон захтева да на свакој етикети пише пуно података, тако да су произвођачи већ у проблему како да испоштују те захтеве, а да истовремено амбалажа има „еко-дизајн“, односно да буде оптимизована за даљи третман у постројењима за рециклажу. Ово нас тера да се запитамо када ће наше друштво, које се декларише као друштво у процесу дигитализације почети да користи и предности нових технологија у овој сфери, рецимо QR кодове.

Концепт боце је такође развијен тако да се збирно паковање не мора правити помоћу термоскупљајуће фолије (по саставу ПП). Тачкице лепка које су јаке и сигурне држе боце заједно. Тај лепак се лако уклања и не утиче на могућност рециклаже или на квалитет производа рециклаже. На овај начин потпуно се избацује једна компонента паковања робе овог типа, што ће значајно смањити количину отпада који се производи. Осим тога донеће уштеде произвођачу због избацивања фолије за збирно паковање, због нижих оперативних трошкова, али и због могућности да се иста сировина користи више пута у систему „bottle-to-bottle“, па ће имати и финансијски мотив (који увек исплива на врх) да користи овакву амбалажу. 

Додатна вредност овакве амбалаже може бити и то што ће храна и пића паковани у њу имати дужи рок трајања и бољи квалитет на дуже време, што би требало да смањи количине које су људима потребне, а пре свега да смањи бацање хране.

Све слике су преузете са: https://www.khs.com/en/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име