Насловна Вести Врела лава на хладном Исланду

Врела лава на хладном Исланду

1083
0
Време читања: 3 минута

Близу главног града Исланда, Рејкјавика, крајем марта 2021. године започела је ерупција вулкана. Оно што је посебно занимљиво за становнике ове земље и туристе јесте чињеница да ова ерупција траје већ готово шест месеци. Чак и сада, у тренутку писања овог текста, невероватан призор лаве могуће је видети и посетити. 

Метеоролошки завод Исланда саопштио је 19. марта 2021. у 21:45ч да се догодила ерупција вулкана западно од Рејкјавика. Вулкан Фаградалсфјал (Fagradalsfjall), налази се на полуострву Рејкјанес, а прорадио је након 800 година од последње забележене активности вулкана. Наводи се да је процеп вулкана дугачак између 500 и 700 метара. Током првих месеци ерупције отворило се око десет пукотина, али је сада остао само један видљив кратер. Становници Исланда били су спремни за овај догађај чак неколико недеља раније, с обзиром на то да је пре саме активности вулкана забележено преко 50.000 земљотреса.

У првом таласу вулкан је избацио 300.000 кубних метара лаве, а после шест месеци приближно 143 милиона кубних метара. Иако звучи као огромна количина за једну острвску државу, стручњаци наводе да је ерупција посебна по веома спором истицању лаве. 

Оно што даје посебну ноту овом ужареном, наранџастом призору јесте чињеница да је ово шеста вулканска ерупција на Исланду у последњих двадесет година. Ова вулканска активност је уједно и најдужа активност која се догодила у историји Исланда. 

Сусрет са лавом и безбедни летови

Власти Исланда редовно спроводе многобројне едукације на тему евакуације становништва приликом ерупције вулкана. Током едукација изводе се и разне практичне вежбе, а саме едукације су редовно на распореду и константно се допуњују како би биле што ефикасније. Агенција која је задужена за управљање ванредним ситуацијама овом приликом саопштила је да не планира евакуацију јер се вулкан налази у долини која је удаљена 2,5 километара од најближег пута. Задатак је имала и обалска стража која је послала хеликоптер како би истражила терен и утврдила да ли има опасности које нису тако лако уочљиве. Када се догодила ерупција вулкана Ејафјадлајекидл 2010. године, због много пепела и дима био је нарушен редовни ваздушни саобраћај широм Европе. Међутим, сада је ситуација много повољнија. Прилазак долини у којој се налази вулкан заинтересованим грађанима је био забрањен, али је убрзо након утврђеног стања допуштена посета. 

Историја вулканског подручја Исланда

Исланд се сматра за најактивније вулканскко подручје на свету. Чак једна трећина светске лаве од 15. века до данас избачена је управо на Исланду. На овом фасцинантном острву налази се чак 35 вулкана који су имали ерупције у последњих 10.000 година. Оно што многи научници знају јесте да се у просеку на сваких пет година догоди по једна ерупција. У двадесетом веку, тачније у периоду од 1900. до 1998. године, једанаест вулкана имало је активне ерупције. Ти вулкани су: Крафла, Аскја, Гримсвотн, Локи-Фрогјуфол, Бардарбунга, Кверкфјол, Есјуфјол, Хекла, Катла, Суртсеи и Химеи. У свету се међу најпознатијим исландским вулканима налазе Хекла и Лаки. Вулкан који је такође привукао доста пажње је већ поменути Ејафјадлајекидл. 

Да ли сте имали прилике да посетите Исланд и видите све лепоте вулкана и гејзира?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име