Насловна Активизам и едукација Јавност треба да зна!

Јавност треба да зна!

2123
0
Време читања: 3 минута

Коалиција 27 позива Министарство заштите животне средине да организује јавну расправу о Нацрту закона изменама и допунама Закона о заштити животне средине у складу са прописима и смерницама који дефинишу укључивање јавности, као и да не отежава учешће заинтересованих грађана, институција и организација компликованим процедурама и непотпуним информацијама.

Текући процес Измена и допуне Закона о заштити животне средине је још једна у низу ситуација у којима Министарство отежава учешће јавности у процесима доношења одлука кључних за добро управљање животном средином и за здраву будућност свих грађана Србије.

Јавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о заштити животне средине објављен је другог децембра, где је наведено да је позив објављен и на на Порталу е-управе. Међутим,  у тренутку писања овог саопштења на Порталу е-управе јавног позива нема, а рок за достављање коментара и предлога тече, и истиче 21. децембра.

„Додатну забуну уноси и сам начин обавештавања о јавним расправама на сајту Министарства заштите животне средине. Да би се до ових информација дошло потребно је добро познавање сајта, јер са главне странице Министарства нема директног линка ка јавним расправама. Даље, на сајту Министарства, у делу „Документа из области заштите животне средине – закони“, налази се стари Нацрт измена и допуна Закона, што је још једна у низу нејасних информација и показатеља небриге овог Министарства када је у питању однос са јавношћу и укључивање грађана у доношење јавних политика“, истиче Мирјана Јовановић из Коалиције 27.

Предвиђена је и јавна дискусија „у облику видео конференције или на други начин“ без јасно назначеног датума, места, линка и термина одржавања. Пандемија корона вируса и поштовање епидемиолошких мера не могу бити изговор за ускраћивање садржајне јавне дискусије, ограничавање учешћа јавности и давање информација само изабраним организацијама и институцијама.

Коалиција 27 скреће пажњу да је заинтересованој јавности додатно отежано учешће у доношењу прописа и политика заштите животне средине тиме што је Министарство у непуних месец дана на јавну расправу ставило неколико кључних докумената: Нацрт Закона о процени утицаја на животну средину, Нацрт Закона о стратешкој процени утицаја на животну средину, Предлог програма заштите ваздуха и сада Нацрт закона о изменама и допунама Закона о заштити животне средине. На израду ових докумената се чекало годинама, а сада су у веома кратком временском распону стављени на јавну расправу. Такав темпо ефективно онемогућава заинтересовану јавност да ове документе разуме, и да се на информисан и конструктиван начин укључи у јавну расправу. 

„Измене и допуне Закона о заштити животне средине нису биле најављене у Плану рада Владе за 2021, нити у Акционом плану за спровођење Програма Владе 2020-2022, због чега се стиче утисак да се измене раде у последњем тренутку и под притиском. Удружења грађана нису консултована при писању измена и допуна, нити су имала могућност да се укључе у рад радне групе за израду нацрта Закона“, истакао је Горан Секулић из Коалиције 27.

Подсећамо да је циљ јавне расправе да се у информисаном дијалогу са заинтересованом јавношћу побољшају материјална и номотехничка решења у нацрту акта који је предмет јавне расправе. Сматрамо да овакав процес и начин информисања јавности, поготово када је реч о кровном закону који уређује област животне средине, није у складу са добром праксом укључивања јавности и да нарушава поверење грађана у институције. Сарадња и дијалог су основа за процесе доношења одлука, а јавне расправе су прилика да се унапреди сарадња цивилног сектора и Министарства заштите животне средине.

Позивамо Министарство заштите животне средине да што пре објави датум и место одржавања заказане јавне дискусије у оквиру јавне расправе, са унапред дефинисаним термином, адекватном техничком подршком и присуством стручњака Министарства који су припремили измене и допуне закона, а који ће јавности моћи да дају одговоре током расправе. Истовремено позивамо заинтересовану јавност да се, без обзира на све неправилности и недостатке на које указујемо, активно укључи у јавну расправу о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о заштити животне средине.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име