NaslovnaŽivi svetKada čovečanstvo ućuti – neponovljiva prilika za duge razgovore

Kada čovečanstvo ućuti – neponovljiva prilika za duge razgovore

615
0

Moglo bi se reći da niko nije bio spreman da nas u 2020. godini zadesi pandemija. Svi mi imamo različita mišljenja o trenutnoj situaciji, ali mislim da se možemo složiti da je čovečanstvo definitivno na trenutak (samo par meseci) zaćutalo, barem što se spoljašnjeg sveta tiče.

Nema letova, nema krstarenja, nema ribolova, nema gužve na putevima, nema industrije… pa, makar ne u istom tempu kao do sada. Dok svi razmišljaju šta će se desiti sa ekonomijom, neki imaju preča posla.

Ti neki su naučnici. U ovom tekstu najpre govorimo o konzervacionistima. 

Već neko vreme je naučno poznato da buka usled ljudskih aktivnosti na okeanima dovodi do promena u oglašavanju kitova. Tokom godina zvučno zagađenje vodenih ekosistema značajno je poraslo, oko 3 decibela po deceniji. Neki od izvora zagađenja su potraga za naftom i gasom (3D seizmičko snimanje i istražno bušenje da bi se utvrdilo da li na određenoj lokaciji ima nafte ili gasa), proces eksploatacije nafte i gasa iz bušotina, brodski saobraćaj, naučno-istraživačke aktivnosti i vojne vežbe.

https://lh5.googleusercontent.com/LQLGHETw8Zl1gh-T_7oIHqgx2C34t0B_YrmO7IkuMHoHBsA1FBvEB3fD2i2Qq3epcmKobUVVO3aEQpGhTgVdEeoCpCkTb8yYHvQPNsiOg2gLsVTluuTk-XK8oYuxhHy1CeIiq5Qo2RuFKgaiqA
Kako potraga za mestima bogatim naftom i gasom utiče na kitove.
Izvor: awesomeocean.com

Iako podvodna buka može uticati na sve stanovnike voda, naučnici su posebno zabrinuti za delfine i kitove. Njihova međusobna komunikacija (npr. komunikacija između majke i mladunaca), potraga za partnerom, navigacija (npr. kretanje pored razuđene obale) i potraga za plenom se odvijaju prvenstveno putem zvuka. Budući da zvuk putuje mnogo brže kroz vodu nego kroz vazduh, oglašavanje nekih kitova se može čuti na udaljenostima većim od 150 km. 

Do sada je poznato da podvodna buka povećava nivo stresa kod kitova, smanjuje udaljenost do koje se njihov zov može preneti, menja njihovo ponašanje vezano za ishranu, izaziva smanjenje broja jedinki koje se zvučno oglašavaju i izaziva promenu intenziteta oglašavanja ili njegove frekvencije. Važno je naglasiti da uticaj buke nije isti po sve vrste, a čak ni po sve jedinke jedne vrste.

U najgorem slučaju, intenzivna podvodna buka može dovesti do nasukavanja kitova usled nemogućnosti navigacije. Ovde možete pronaći dobru simulaciju kako velika buka iz različitih izvora izaziva nasukavanje kitova.

Naučnici već godinama prate ove predivne životinje i proučavaju njihovo kretanje i oglašavanje. Trenutno stanje u svetu navelo ih je da pomisle kako će pandemija SARS-CoV-2 biti pogodna barem za nekoga. 

Uživo praćenje podvodnih zvučnih signala iz istraživačkih stanica na morskom dnu koje vodi Ocean Networks Canada ukazalo je na značajno smanjenje nisko-frekventne buke poreklom od brodskog saobraćaja.

Kako naučnici izjavljuju, intenzitet podvodne buke na prvoj istraživačkoj lokaciji, blizu luke Vankuver, konstantno je opadao još od 1. januara, što je dovelo do ukupnog smanjenja buke za 4-5 decibela do 1. aprila. Ekonomski podaci pokazuju da je u tom periodu uvoz/izvoz preko ove luke opao za 20%. 

Druga istraživačka lokacija bila je udaljena 60 km od brodskih puteva i na dubini od 3000 m. Na ovoj lokaciji uočen je pad u intenzitetu buke za 1,5 decibela na nedeljnom nivou, što je oko 15% intenziteta.

Za naučnike trenutna situacija predstavlja jedan veliki eksperiment koji nam daje ideju u kojem opsegu se može uticati na smanjenje podvodne buke. Po njihovim rečima ovo je jedinstvena prilika da slušamo, prilika koja se verovatno više nikada neće ponoviti (verujem da se celo čovečanstvo nada da neće). Mnogi od njih su zapravo očajni što usled vanrednih okolnosti nisu u mogućnosti da svoje dane provedu na terenu. 

Rad koji je prvobitno proistekao iz stanica u Kanadi će svakako biti nastavljen i na puno drugih lokacija. Pojedini naučnici su dugo razmatrali kako da izvedu eksperiment da smanje nivo buke u okeanima i vide potencijalne benefite. Ono što sada očekuju jeste da kitovi ostvare veću i kompleksniju komunikaciju. A ono što mi možemo jeste da budemo srećni, barem zbog njih!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime