NaslovnaŽivi svetBiljkeKako spasiti, a ne ubiti?

Kako spasiti, a ne ubiti?

998
0

Već par godina imam problem sa takozvanim „smrdibubama“ tj.  Pentatomidae – familijom stenica, u bašti. Napadale su paradajz, paprike, krastavce pa čak i neko voće. Pored svega toga nije prijatno kada te probudi zujanje u sred noći. Zato sam odlučila da nađem neki što manje štetan način da ih uklonim iz bašte. Kao i uvek mnogi su mi savetovali razne instekticide i otrove, ali nisam htela da zagadim zemljište, a ni same plodove nekim otrovom tako da sam i dalje bila u potrazi za nekim načinom, dok su mi „smrdibube“ bušile rupe na paradajzu.

Nakon dugih i mučnih prelistavanja foruma i stranica naišla sam na jedan super način rasterivanja ovih buba. Ne ubijanja, već rasterivanja! Tako je jednostavan i jeftin da mi je prosto čudno što nije popularan. Zato ću vam u daljem tekstu odati tu malu tajnu kako se rešiti ovih malih dosada, a da pri tome da ne štetite ni biljkama, ni zeljištu, a ni njima nešto preterano.

Ono što vam treba jeste:

  • Prskalica (boca sa sprej prskalicom);
  • Prašak za pecivo;
  • Voda .

Ako vam je boca od litar, u nju sipate otprilike dva prsta praška za pecivo, nije strašno ako stavite manje ili više nije štetno. U zavisnosti od zapremine boce sami procenite koliko će biti dovoljno. Napunite bocu do pola vodom i sačekate da prašak za pecivo „odšušti“ tj. da se reakcija smiri. Zatim napunite bocu do vrha i dobro promućkajte. Sada možete da krenete u prskanje vaše bašte. Ova smeša ih neće ubiti, možda malo ošamutiti, ali će ih definitivno rasterati. Za potrebe neke male bašte dovoljno je jednom nedeljno da se prska. Dobro se pokazalo na zaštiti paradajza, paprike i krastavca. Možda bašta estetski neće lepo izgledati zbog beličastih tragova, ali to će se skinuti pri prvom pranju. Bitno je pri zalivanju da se zaliva sam koren biljke ne bi li slučajno skinuli prašak za pecivo sa ploda ili lista. Ali i da se skine zaista nije ništa strašno jer ova metoda je smešno jeftina i ne zahteva previše truda.

Navodno prašak za pecivo čak i poboljšava ukus kod paradajza, ali to i nije toliko važno, jer je bitno da time nismo ni u kom segmentu oštetili biljku i njene plodove.

Jedino bitno što treba da zapamtite jeste da ne koristite stare prazne boce od nekih (sanitarnih) sredstava za čišćenje ili bilo kakvih hemikalija.

Postoji još ovakvih jednostavnih metoda i načina da se rešite insekata i gljivica u vašoj bašti, na jedan prirodan i neškodljiv način, ali ovu metodu sam lično primenila i mogu da kažem da pouzdano deluje!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime