Насловна Свет око нас Животна средина Катастар рударског отпада – корак данас за здравије сутра

Катастар рударског отпада – корак данас за здравије сутра

2150
0
Време читања: 2 минута

Република Србија од почетка 2020. године поседује Катастар рударског отпада на својој територији као резултат истоименог пројекта реализованог од стране Министарства рударства и енергетике у сарадњи са Европском унијом.

Пројекат је започет у фебруару 2017. године, а његов завршетак најављен је за крај јануара 2020. Вредност пројекта износи 2,1 милиона евра, од чега је 90% средстава пореклом из фондова Европске уније. Циљ пројекта је развој и унапређење система управљања рударским отпадом на територији Србије.

Сам Катастар, у форми књиге и веб-апликације, садржи систематизоване податке о количини и врсти рударског отпада на 250 локација широм државе. Поред тога, због ограничених ресурса додатно је истражена скоро петина (41) локација од посебног значаја. Подаци о отпаду и резултати анализа налазе се у Катастру, при чему је отпад категоризован пратећи критеријуме попут хемијског састава и токсичности.

На основу доступних података могуће је проценити ризике по животну средину и здравље људи које рударски отпад представља на истраживаним локацијама и планирати како санацију, тако и превенцију штете и управљање отпадом.

Такође, донете су промене у законодавству којима се начин управљања рударским отпадом усклађује са стандардима Европске уније. Из Министарства је најављено да 2020. године почиње примена Уредбе која регулише област управљања рударским отпадом.

У спровођењу пројекта учествовао је тим од преко 40 домаћих и страних стручњака, укључујући представнике Министарства, Делегације Европске уније у Републици Србији, као и представнике немачких компанија ДМТ и ПЛЕЈАДЕС. Током израде пројекта успостављена је и сарадња са Институтом за рударство и металургију из Бора, једног од најзначајнијих рударских центара у Србији.

Сада, када су подаци о највећим одлагалиштима рударског отпада у Србији јавно доступни, важно је деловати у складу са тим подацима. Према наводима представника Делегације Европске уније, горенаведени подаци ће служити Министарству и јединицама локалне самоуправе као полазна основа за планирање активности рударских компанија у будућности.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име