NaslovnaSvet oko nasŽivotna sredinaKatastar rudarskog otpada – korak danas za zdravije sutra

Katastar rudarskog otpada – korak danas za zdravije sutra

529
0

Republika Srbija od početka 2020. godine poseduje Katastar rudarskog otpada na svojoj teritoriji kao rezultat istoimenog projekta realizovanog od strane Ministarstva rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom unijom.

Projekat je započet u februaru 2017. godine, a njegov završetak najavljen je za kraj januara 2020. Vrednost projekta iznosi 2,1 miliona evra, od čega je 90% sredstava poreklom iz fondova Evropske unije. Cilj projekta je razvoj i unapređenje sistema upravljanja rudarskim otpadom na teritoriji Srbije.

Sam Katastar, u formi knjige i veb-aplikacije, sadrži sistematizovane podatke o količini i vrsti rudarskog otpada na 250 lokacija širom države. Pored toga, zbog ograničenih resursa dodatno je istražena skoro petina (41) lokacija od posebnog značaja. Podaci o otpadu i rezultati analiza nalaze se u Katastru, pri čemu je otpad kategorizovan prateći kriterijume poput hemijskog sastava i toksičnosti.

Na osnovu dostupnih podataka moguće je proceniti rizike po životnu sredinu i zdravlje ljudi koje rudarski otpad predstavlja na istraživanim lokacijama i planirati kako sanaciju, tako i prevenciju štete i upravljanje otpadom.

Takođe, donete su promene u zakonodavstvu kojima se način upravljanja rudarskim otpadom usklađuje sa standardima Evropske unije. Iz Ministarstva je najavljeno da 2020. godine počinje primena Uredbe koja reguliše oblast upravljanja rudarskim otpadom.

U sprovođenju projekta učestvovao je tim od preko 40 domaćih i stranih stručnjaka, uključujući predstavnike Ministarstva, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i predstavnike nemačkih kompanija DMT i PLEJADES. Tokom izrade projekta uspostavljena je i saradnja sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju iz Bora, jednog od najznačajnijih rudarskih centara u Srbiji.

Sada, kada su podaci o najvećim odlagalištima rudarskog otpada u Srbiji javno dostupni, važno je delovati u skladu sa tim podacima. Prema navodima predstavnika Delegacije Evropske unije, gorenavedeni podaci će služiti Ministarstvu i jedinicama lokalne samouprave kao polazna osnova za planiranje aktivnosti rudarskih kompanija u budućnosti.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime