NaslovnaVestiDogađajiKažem NE jednokratnoj plastici

Kažem NE jednokratnoj plastici

564
1
Izvor: Mikser

Kako u sopstvenoj režiji da se izborite sa jednokratnom plastikom, koje su prepreke i izazovi koji vas čekaju na tom putu i šta je ono što su već suočeni sa ovim izazovom zaključili, stvari su o kojima smo ove nedelje imali priliku da se informišemo na koktel diskusiji ,,Kažem NE jednokratnoj plastici”. 

Diskusija je održana 17. decembra u BG marketu, a naši domaćini i organizatori su bili UN women i Mikser, uz podršku partnerskih organizacija Ekostar pak i Future Generations. Diskusiju je otvorila Maja Lalić (osnivačica i kreativna direktorka Mikser Festivala), a potom se na bini pojavila Natalija Ostojić koja se obratila u ime agencije Ujedinjenih Nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Natalija je istakla da se agencija koju predstavlja generalno ne bavi ekološkim problemima već prevashodno suzbijanjem nasilja nad ženama i kreiranjem politike koja će u srži imati principe rodne ravnopravnosti. Međutim, agencija UN women je 2018. počela da se bavi zaštitom životne sredine, klimatskim promenama, i da proučava u kakvom su  one odnosu sa rodnom ravnopravnošću. U skladu sa tim priključili si su se organizovanju ovog događaja, iz koga je proizašao istoimeni sedmodnevni izazov ,,Kažem NE plastici” koji je trajao od  23 do 30. novembra. U tom projektu učestvovalo je 30 žena od kojih smo četiri imali prilike da čujemo u današnjoj diskusiji, kao i ugostiteljski objekti u Cetinjskoj 15.

pšenične slamčice

 U toku 7 dana trajanja projekta cilj je bio da ugostiteljski objekti uklone iz ponude jednokratnu plastiku u čemu su kao alternativa najveću ulogu imale papirne slamčice, koje su se pružale gostima isključivo uz zahtev, a hrabrih 30 dama imale su zadatak da sav plastičan otpad sakupe kako bi se suočile sa količinom otpada koje prosečno domaćinstvo proizvede u toku nedelju dana i osvestile problem koji dolazi direktno iz domova svih nas. Posebnu zahvalnost za učešće u projektu organizatorke su uputile Kristini Cvijanov, koja je učesnice informisala o vrstama plastike, odnosno njihovoj podložnosti reciklaži, kao i Milji Vuković, koja je pokrenula inicijativu Za manje smeća i više sreće. Rezultati su bili odlični s obzirom na to da je većina ugostiteljskih objekata ostala pri praktikovanju ekoloških mera u poslovanju, a poruke koje su dame izvukle iz ovog izazova svakako su nešto sa čime će se susresti svako domaćinstvo stavljeno pred ovaj izazov.

Ono što je predstavljalo najveći problem u cilju smanjenja upotrebe jednokratne plastike svim učesnicama, jeste način pakovanja namirnica, odnosno vrsta ambalaža koje se nalaze na rafovima u marketima. Kao alternativu pakovanju namirnica u plastične ambalaže, eko-aktivistkinje Marija Babić i Katja Jakovljeva iznele su predlog o mogućnosti donošenja ličnih posuda u koje bi trgovci pakovali namirnice iz marketa. Iako zvuči na prvu loptu kao odličan predlog, i ovaj vid kupovine sa sobom nosi izazove. To nam je pojasnila gošća diskusije, predstavnica kompanije Mercator-S, Tamara Dogović (tehnolog kvaliteta u maloprodaji, sektor kontrole kvaliteta), čiji posao je da u skladu sa zdravstvenim propisima i zakonima omogući da hrana zadrži svoj kvalitet i da bezbedno bude dopremljena na rafove maloprodajnih objekata. Zbog neophodnosti sterilizacije ambalaža, donošenje ličnih posuda predstavljalo bi veliki rizik po samu namirnicu kao i trgovca, te je za sada ovaj vid rešenja, kako navodi, još uvek nedostupan, pogotovo na odeljenju mesnatih i suhomesnatih proizvoda. Rešenje koje jeste delotvorno u smanjenju upotrebe jednokratne plastike svakako jeste odgovorno nošenje platnenih torbi ili cegera, kao i mrežica za pakovanje voća, ističe Uroš Radojević, ekspert za održivi razvoj u kompaniji Delhaize. On je takođe izložio zaista hrabar i ambiciozan plan kompanije Delhaize, da do 2025. godine iz upotrebe izbaci sve ambalaže koje nisu podložne recikliranju ili kompostiranju. 

Međutim, da je ukinuti upotrebu jednokratne plastike moguće, uverila nas je specijalna gošća Ivana Kordić koja nam dolazi iz Zagreba i donosi uzbudljive vesti sa ostrva Zlarin u Jadranu. Naime, 2018. godine organizacija La Revolution Albatros uz podršku cele ostrvske zajednice pokrenula je inicijativu ,,Za Zlarin bez plastike”, uz nastojanje da se na ostrvu takođe popularizuje kompostiranje i život sa manje otpada. To je bilo moguće, kako ona ističe, zbog pregovora sa ukupno 12 vlasnika firmi koje održavaju privredu ostrva i naravno zahvaljujući pozitivnoj reakciji stanovnika. Takođe, Kordićeva je ukazala na jedan nama poznat i zastupljen problem na našim prostorima, a to je nepoštovanje eko-zakona kojih se nažalost mnogi ne pridržavaju zbog čega je otežano napraviti pozitivne promene. 

A kakav je i koje amplitude problem koji predstavlja otpad posle bilo kog festivala ili žurke, nažalost svi znamo. Eduard Kalčić, osnivač CupUp kompanije, upoznao nas je sa kreativnim rešenjem u vidu CupUp čaša koje se prave od plastike za višekratnu upotrebu.

Ideja je osmišljena tako da, umesto korišćenja čaša za piće od jednokratne plastike, organizatori festivala (većih događaja), omoguće posetiocima korišćenje po jedne čaše koju nose sa sobom, a koje se po završetku manifestacije vraćaju firmi koja ih pere i priprema za naredno korišćenje. Eduard kao i mnogi aktivisti naišao je na veliki otpor tržišta pri realizovanju svojih ideja, ali ističe da od njih ne treba odustajati, a njegov uspeh da utiče na jedan tako veliki problem svima u prostoriji je pružio jednu šarenu dozu optimizma. 

Nas je svakako motivisalo da prihvatimo ove izazove, a i da razmišljamo o novim koje ćemo, nadamo se, realizovati uz pomoć svih vas! ☺

1 KOMENTAR

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime