NaslovnaAktivizam i edukacijaKečiga u reci, a ne u tanjiru!

Kečiga u reci, a ne u tanjiru!

163
0

Kečiga je riba iz porodice jesetri (Acipenseridae). Kod nas se može naći u vodotokovima Dunava i Velike Morave. Razlikuje se od drugih riba po veličini i po izduženom nosu, dugačkim resastim brkovima, bočnim pločicama i dvodelnoj donjoj vilici. Umesto krljušti po telu ima koščate pločice. Leđa su joj obično sivo-smeđa ili tamno smeđa, stomak žućkasto-beo, a peraja siva. Živi isključivo u rekama i hrani se insektima sa dna.

Srbija je otvorila Poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo. Ovo je sjajna prilika da se reguliše promet i distribucija ribe, kao i kontrola kvaliteta ribljih proizvoda.

WWF je pokrenuo akciju za održivo korišćenje ribljih fondova u Srbiji, a naročito ugroženih vrsta kao što je kečiga. Populacija kečiga se drastično smanjila usled prekomernog izlova i uništavanja njihovog staništa. WWF traži zabranu izlova kečige na najmanje pet godina, kako bi se obnovila populacija ove veoma ugrožene vrste.

Kečiga ne sme da se lovi u periodu lovostaja, od 1. marta do 31. maja, kako bi se omogućio njen neometani mrest. Na žalost, danas se mogu naći po pijacama i restoranima ne deblje od flomastera, a dužina im je ispod 40 centimetara što je minimalna dozvoljena dužina za izlov kečige. Ovo samo pokazuje koliko ljudi rade mimo zakona i upropašćuju i istrebljuju jednu jako retku i dragocenu vrstu.

Kečiga je bukvalno jedini neizumrli fosil koji imamo. Prvobitno je izgradnja hidroelektrane „Đerdap“ prekinula mobilnost ne samo kečiga, već i jegulja i moruna, što je pored nekontrolisanog izlova, prouzrokovalo njihovo istrebljenje. Dakle, problem mrešćenja i izumiranja je isključivo, u ovom slučaju, antropološki faktor.

I ostale vrste koje spadaju u porodicu jesetri su veoma ugrožene. Pored njihovog nelegalnog izlova, zloupotebljavaju se i njihova jajašca (ikra) za dobro poznati specijalitet – kavijar. Ovo je živo blago koje posedujemo u vodotokovima naše zemlje i moramo se osvestiti i sačuvati ga, makar time što nećemo kupovati i jesti mlađ i kavijar.

Ovo je još jedna vrsta koja je na rubu istrebljenja kod nas, i zato moramo da se uključimo pre nego što bude kasno. Pridružite se akciji! Kečiga zaslužuje život u reci, a ne na tanjiru!

Više o ovome na:
Živi fosili u opasnosti

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime