Насловна Еко календар 20. август – Светски дан комараца

20. август – Светски дан комараца

1744
0
Време читања: 3 минута

Кад ти неко спомене лето, помислиш на: сунце, море, плажу, коктеле… и комарце. Не само да њихов ујед сврби, већ могу пренети и патогене попут Зика вируса, маларије и вируса Западног Нила.

Како да не помислимо током овако врелог летњег дана док чешемо угризе од синоћ: А зашто их не убијемо све? 

У агонији овогодишњих „угриза”, оваква мисао и мени је пала на памет. Знајући да то мора бити погрешно, „консултовала сам“ литературу.

И ево мојих сазнања: Комарци су група инсеката од око 3.500 врста, од којих се само око стотину храни људском крвљу. Имају 3 пара танких ногу попут власи, пар крила и специјализовани усни апарат – рилицу. Највише их има у подручјима која су у близини стајаћих вода јер тамо полажу своја јаја. Јаки и чести пљускови смањују популацију комараца, јер јаке кише могу да поремете развој ларви нарушавајући мирноћу воде.

Можда није толико позната чињеница да су комарци који нас „уједају“ у ствари женке. Женке и мужјаци комараца хране се нектаром, али женкама је потребна и крв богата протеинима да би направилe јаја. Мужјаци су знатно већи од женки, али имају и знатно краћи животни век – живе само 10 дана, док женке могу бити и 4 до 5 пута дуже.

Комарци нису изазивачи, већ су преносиоци многих болести. Најпознатији су маларија, зика и вирус западног нила, жута грозница и неколико врста енцефалитиса итд. Паразити који изазивају ове болести живе у цревима комараца и као резултат тога лако напуштају тело при првом уједу. Ове болести су најраспрострањеније у Африци и Јужној Америци, али далеко од тога да ми волимо комарце. 

Можда су за нас безопасни, али доносе много непријатности. Свраб који се појави после угриза последица је убризгавања средстава за разређивање крви како би комарац могао да је усиса. Пре самог убода, комарац избаци мало пљувачке и на кожу. Она има улогу аналгетика, смањујући болове при убоду и повећавајући могућност да комарац безбедно руча. Поред свраба, јавља се и црвенило, као и отечено место угриза. 

Постоје многи спрејеви и мирисни апарати против комараца, али ниједан од њих није 100% ефикасан – има пролазан ефекат или има ограничен опсег деловања. Некада се користио DDT, који се показао токсичним не само за комарце, већ и за људе. Чак и прскање из авиона није савршено решење, али оно задржава популацију комараца на нама прихватљивом броју. 

Можда нам је мање познат начин решавања комараца генетички инжењеринг. Примењује се углавном на комарце који су преносиоци болести. Преносиоци маларије (неколико врста комараца рода Anopheles) су модификовани тако да уништавају плазмодијум изазивача маларије, пре него што могу да заразе следећу особу. Овај мутирани ген преноси се на чак 99,5% њихових потомака. Други начин за елиминацију заразних комараца јесте убризгавање бактерије волбакиа (Wolbachia). Позната је по томе што уништава вирусе и паразите. Научници кажу да постоји ризик од мутације вируса и појаве нових резистентних врста. Због мера предострожности, вероватно ће комарци бити „суперинфицирани“ разним врстама бактерија, што вирусима отежава развој имунитета.

Многи научници верују да не треба починити геноцид против комараца. У Канади и Русији они чине велики део биомасе, лете у великим ројевима и представљају храну за мигрирајуће птице. У осталим екосистемима представљају храну за друге инсекте, птице, жабе и рибе. 

Дакле, ми ћемо ипак пустити комарце да живе и заштитићемо се како знамо и умемо, а ево и неких природних начина: лимунова трава, босиљак, невен, уље нане, а ако не пронађете ништа друго, можете их терати и феном (како поручује интернет). А ако вас угризе, ублажите свраб овсеним пахуљицама, ледом, медом, алое вером, сирћетом, луком или босиљком.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име