NaslovnaEko kalendar20. avgust – Svetski dan komaraca

20. avgust – Svetski dan komaraca

156
0

Kad ti neko spomene leto, pomisliš na: sunce, more, plažu, koktele… i komarce. Ne samo da njihov ujed svrbi, već mogu preneti i patogene poput Zika virusa, malarije i virusa Zapadnog Nila.

Kako da ne pomislimo tokom ovako vrelog letnjeg dana dok češemo ugrize od sinoć: A zašto ih ne ubijemo sve? 

U agoniji ovogodišnjih „ugriza”, ovakva misao i meni je pala na pamet. Znajući da to mora biti pogrešno, „konsultovala sam“ literaturu.

I evo mojih saznanja: Komarci su grupa insekata od oko 3.500 vrsta, od kojih se samo oko stotinu hrani ljudskom krvlju. Imaju 3 para tankih nogu poput vlasi, par krila i specijalizovani usni aparat – rilicu. Najviše ih ima u područjima koja su u blizini stajaćih voda jer tamo polažu svoja jaja. Jaki i česti pljuskovi smanjuju populaciju komaraca, jer jake kiše mogu da poremete razvoj larvi narušavajući mirnoću vode.

Možda nije toliko poznata činjenica da su komarci koji nas „ujedaju“ u stvari ženke. Ženke i mužjaci komaraca hrane se nektarom, ali ženkama je potrebna i krv bogata proteinima da bi napravile jaja. Mužjaci su znatno veći od ženki, ali imaju i znatno kraći životni vek – žive samo 10 dana, dok ženke mogu biti i 4 do 5 puta duže.

Komarci nisu izazivači, već su prenosioci mnogih bolesti. Najpoznatiji su malarija, zika i virus zapadnog nila, žuta groznica i nekoliko vrsta encefalitisa itd. Paraziti koji izazivaju ove bolesti žive u crevima komaraca i kao rezultat toga lako napuštaju telo pri prvom ujedu. Ove bolesti su najrasprostranjenije u Africi i Južnoj Americi, ali daleko od toga da mi volimo komarce. 

Možda su za nas bezopasni, ali donose mnogo neprijatnosti. Svrab koji se pojavi posle ugriza posledica je ubrizgavanja sredstava za razređivanje krvi kako bi komarac mogao da je usisa. Pre samog uboda, komarac izbaci malo pljuvačke i na kožu. Ona ima ulogu analgetika, smanjujući bolove pri ubodu i povećavajući mogućnost da komarac bezbedno ruča. Pored svraba, javlja se i crvenilo, kao i otečeno mesto ugriza. 

Postoje mnogi sprejevi i mirisni aparati protiv komaraca, ali nijedan od njih nije 100% efikasan – ima prolazan efekat ili ima ograničen opseg delovanja. Nekada se koristio DDT, koji se pokazao toksičnim ne samo za komarce, već i za ljude. Čak i prskanje iz aviona nije savršeno rešenje, ali ono zadržava populaciju komaraca na nama prihvatljivom broju. 

Možda nam je manje poznat način rešavanja komaraca genetički inženjering. Primenjuje se uglavnom na komarce koji su prenosioci bolesti. Prenosioci malarije (nekoliko vrsta komaraca roda Anopheles) su modifikovani tako da uništavaju plazmodijum izazivača malarije, pre nego što mogu da zaraze sledeću osobu. Ovaj mutirani gen prenosi se na čak 99,5% njihovih potomaka. Drugi način za eliminaciju zaraznih komaraca jeste ubrizgavanje bakterije volbakia (Wolbachia). Poznata je po tome što uništava viruse i parazite. Naučnici kažu da postoji rizik od mutacije virusa i pojave novih rezistentnih vrsta. Zbog mera predostrožnosti, verovatno će komarci biti „superinficirani“ raznim vrstama bakterija, što virusima otežava razvoj imuniteta.

Mnogi naučnici veruju da ne treba počiniti genocid protiv komaraca. U Kanadi i Rusiji oni čine veliki deo biomase, lete u velikim rojevima i predstavljaju hranu za migrirajuće ptice. U ostalim ekosistemima predstavljaju hranu za druge insekte, ptice, žabe i ribe. 

Dakle, mi ćemo ipak pustiti komarce da žive i zaštitićemo se kako znamo i umemo, a evo i nekih prirodnih načina: limunova trava, bosiljak, neven, ulje nane, a ako ne pronađete ništa drugo, možete ih terati i fenom (kako poručuje internet). A ako vas ugrize, ublažite svrab ovsenim pahuljicama, ledom, medom, aloe verom, sirćetom, lukom ili bosiljkom.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime