NaslovnaŽivi svetŽivotinjeKomarci – ubiti ili ne, pitanje je sad

Komarci – ubiti ili ne, pitanje je sad

551
0

Komarci su insekti dvokrilci iz familije Culicidae, rasprostranjeni u svim krajevima naše planete. Ova familija obuhvata oko 3500 vrsta. Poznato je da su ženke one koje napadaju domaćina i hrane se njegovom krvlju.

Komarci su odgovorni za prenošenje mnogih virusa, bakterija i protozoa koje izazivaju ozbiljne bolesti poput malarije, tropske i žute groznice, virus Zapadnog Nila, denga groznice i ostalih bolesti. Upravo to ih čini najsmrtonosnijom životinjskom porodicom na svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) svake godine malarija oduzme oko milion ljudskih života, dok svakih 30 sekundi od ove smrtonosne bolesti umre jedno dete.

Ekolozi i biolozi već neko vreme pokušavaju pronaći konačan odgovor na pitanje „Šta bi se dogodilo ukoliko bismo ubili sve komarce?“ Treba napomenuti kako se ne razmišlja o uništenju svih 3500 vrsta komaraca, nego o uništenju samo onih nekoliko stotina vrsta koje ugrožavaju ljude. Mnoge debate se vode povodom toga da li će masovno uništenje ovih nama dosadnih krvopija uticati na ekosistem i lanac ishrane. Bez komaraca, neki predatori ne bi imali plen, dok bi neke biljke ostale neoprašene. Komarci i njihove larve su hrana mnogih vrste insekata (vilini konjici), gmizavaca, vodozemaca, riba kao i sisara – slepi miševi.

Uništenje komaraca dovelo bi do porasta populacije u najviše afričkim, ali i nekim azijskim (Indija) zemljama koje i sa dosadašnjom populacijom imaju značajnih socijalnih i ekonomskih problema. Povećanje populacije samo bi otežalo ekonomsku poziciju koja bi dovela do novih problema, prvenstveno u vidu povećanja gladi. Tako da komarci, u neku ruku, kontrolišu porast ljudske populacije, koliko god to užasno zvučalo.

Eliminacija komaraca najveće ekološke promene prouzrokovala bi na području Artičke tundre, gde se gnezde određene vrste ptica selica koje se hrane komarcima. Stručnjaci tvrde da kada bi se istrebili komarci populacija tih ptica selica bi opala čak i do 50%.

U današnje vreme kontrola populacije komaraca se vrši na više načina. Najčešća opcija jeste upotreba pesticida na mestu nastanka njihovih kolonija. Neke druge opcije su uvođenje velikog broja sterilnih mužjaka, biološka kontrola pomoću gljivica, nematoda, predatora i slično.

Druga strana tvrdi da bi istrebljenje minimalno uticalo na ekosistem i čoveka, odnosno da čoveku komarci samo predstavljaju problem i nikakvu korist. Vrste koje se hrane komarcima i njihovim larvama prešle bi na druge insekte u okruženju i nastavile život.

Koja strana je u pravu, nisam sigurna. Svakako bismo mirinije spavali i smanjila bi se upotreba insekticida, ali sve i svako ima svoju svrhu postojanja na ovoj planeti. Činjenica je da i neke male lokalne promene u našem ekosistemu mogu biti globalne. Verujem da ćemo naći bolje i efikasnije načine za suzbijanje populacije komaraca, bez pokušavanja da istrebimo vrstu.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime