Насловна Активизам и едукација Конференција „ЕКО20ˮ

Конференција „ЕКО20ˮ

1937
2
Време читања: 4 минута

Период ванредног стања који је за нама, пореметио је многе планове, одложио или отказао многе догађаје. Ипак, храбре и предузимљиве организаторке „ЕКО20ˮ Конференције, чије је одржавање било планирано за март текуће године, нису посустале пред овом препреком, већ су вредно радиле на развоју својих идеја идући у сусрет новом датуму када ће се Конференција одржати.

Ко су заправо организатори Еко конференције „Еко20ˮ, представите нам се укратко?

„ЕКО20ˮ организациони тим чине две проактивне студенткиње завршне године Агроекономије на Пољопривредном факултету, Универзитета у Београду, Анђела Марчетић и Анђела Павковић. Осим имена, делимо склоности ка еколошким темама, стручном усавршавању у виду неформалног образовања, менаџменту, едукацији и другим темама. Наравно, постоје и бројне разлике, те често у шали кажемо да смо Yinи Yang, што само додатно употпуњује наш рад. Више информација о самој „ЕКО20ˮ Конференцији и нашем раду можете добити путем линка.

Анђела Марчетић (лево) и Анђела Павковић (десно)

Како сте дошле на идеју да организујете „ЕКО20ˮ и који су ваши циљеви?

Увиделе смо значај еколошких тема, као и да пољопривреда, која је наша ужа каријерна област, има значајан удео у укупном загађењу животне средине. Осетиле смо и жељу, али и дужност да едукујемо о доброј еколошкој пракси и да пружимо студентима неформалан вид образовања, водећи се тиме да оно, можда, није довољно пружено када је наведена област у питању. Такође, увиделе смо и да међусобна стручна комуникација и сарадња између студената, пре свега нашег, али и других факултета, готово и не постоји. Одлучиле смо да то преокренемо и умрежимо студенте, ради промовисања науке и остварења заједничких циљева. Наши циљеви првенствено јесу умрежавање студенатаедукација и пружање још једног извора неформалног образовања. Осим предавачког дела Конференције, који је ту да едукује и уведе у еколошке проблеме данашњице, у оквиру догађаја планирана је и радионица, који следи одмах након предавања. Сви делегати ће моћи да науче како да сачине бизнис план зеленог пословања, како правилно да представе бизнис идеју (pitching), као и да реше неки од следећих проблема:

  • Управљање отпадом на пољопривредном газдинству;
  • Од бизнис идеје до одрживе пољопривреде;
  • Свесно еколошки несвесни;
  • Људски капитал као еколошки потенцијал;
  • Еколошки маркетинг (сви елементи маркетинга).

Решења проблема оцењиваће стручни жири. Поносно можемо да кажемо да смо у сарадњи са партнерима Конференције успеле да обезбедимо и награде за најбоље тимове.

Коме је Конференција намењена?                

ЕКО20 Конференција је намењена апсолутно свим студентима Универзитета у Београду, као и других универзитета, независно од нивоа студија и године студирања. Такође, интересовање за Конференцију показали су и ученици завршних година средњих школа, те и они могу да се пријаве. Биће нам част да угостимо све проактивне младе људе који желе да науче нешто ново, развију зелене бизнис идеје и направе позитивне промене у друштву и заједници.

Епидемија коронавируса у Србији је одложила, али не и отказала Конференцију, да ли већ сада знате када би она могла да се одржи?

Тако је, поменута пандемија је пореметила планове свих нас. Ипак, настојимо да одржимо комуникацију и пружамо едукативан садржај на нашој Instagram страници свакодневно. Конференција ће свакако бити одржана у новом термину, када стручњаци буду проценили да је безбедно да се скупови поново одржавају. Пре свега имамо у виду ваше и наше здравље и оно је увек приоритет. Информације о новом терминубиће благовремено истакнуте на поменутој страници, те саветујемо да је пратите. Оквирно се надамо да је јесен доба у ком ће се Конференција потенцијално одржати, уколико не буде другог таласа коронавируса.

tartup-594090_1920.jpg

Како заинтересовани могу да се пријаве?

Искључиво путем линка за пријаву, који је формиран још за потребе првобитног термина Конференције. Пријаве ће остати отворене до одржања Конференције у новом термину, уз благовремене информације о затварању. Пријавом делегати успостављају директан контакт са нама и стојимо на располагању у сваком тренутку.

За време ванредног стања организовале сте вебинаре на еколошке теме, да ли планирате да наставите ову лепу праксу и убудуће?

Да! Вебинари су један од начина на које смо наставиле да едукујемо и у току ове непланиране паузе и врло радо ћемо организовати још! Уживале смо у излажењу из наше зоне комфора и једва чекамо да поново то урадимо. Наравно, имамо у виду да нас највише прате студенти, као и да је сада пред њима период пун обавеза, те ћемо термине нових вебинара (као и нови термин „ЕКО20ˮ Конференције) прилагодити терминима у којима су студенти растерећени. Наши вебинари су бесплатно доступни на нашој Instagram страници, као и на нашем YouTube каналу.

Како људи у вашој околини реагују на помен екологије и заштите животне средине, а како на вашу иницијативу да побољшате услове у животној средини?

Зависи од појединаца. Неки нас свим срцем подржавају, разумеју и прате. Други су нам рекли да смо им ми „отвориле очи“. Неки још увек нису увидели значај еколошких тема, али не дозвољавамо да нас то обесхрабри, напротив! Свесно смо ушле у „едукативне воде“ и подједнако нас инспиришу и подстичу, и позитиван feedback, и потешкоће на нашем путу.

Које су ваше омиљене „зеленеˮ навике, а које бисте волеле да усвојите у будућности?

Компостирање, одвајање и груписање отпада према врстама, ношење цегера, смањиле смо употребу пластичне амбалаже на минимум (…). Има их много и расту сваког дана. Наша омиљена „зеленаˮ навика је „зеленаˮ едукација, у њој највише уживамо јер су резултати „опипљиви“. У будућности не тражимо много, волеле бисмо да наставимо путем позитивних промена, како у нашим животима, тако и утицајем на друге.

Када бисте имале чаробни штапић да њиме заувек решите један проблем у животној средини, који би то проблем био?

Угрожене врсте су болна тема, којој се значај, нажалост, придаје периодично. Као агроекономисти, знамо колики је значај пчела. Њихова угроженост све је већа услед нерационалног третирања и употребе заштитних средстава у пољопривреди (пестицида…) те бисмо волеле да одстранимо тај проблем, али и да свим индивидуама подигнемо свест о значају добре еколошке праксе и бенефицијама које она доноси. Није тешко бити еко! ☺

Најлепше хвала ЕкоБлог тиму на указаној прилици да поново сарађујемо! Надамо се да ћемо се ускоро и лично упознати, развијати креативне и квалитетне идеје и лепо се дружити.

Велики зелени поздрав од Анђеле и Анђеле!

Овом приликом бих се захвалила Анђели Марчетић и Анђели Павковић, дивним девојкама, које су препознале важност едукације у борби за лепшу и здравију животну средину. Такође бих охрабрила све заинтересоване да се пријаве за Конференцију „ЕКО20ˮ, о чијем датуму и месту одржавања ћемо вас накнадно обавестити. 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Bila nam je čast da govorimo za EkoBlog! Nadamo se da ćemo sarađivati ponovo, kao i da se vidimo na Eko20 Konferenciji. Veliko hvala Anđeli Dujović i ostatku redakcije na ukazanoj prilici da govorimo o našem projektu i planovima. Šaljemo svima veliki zeleni pozdrav! 🌼

  2. Drage imenjakinje,
    Hvala vama, čast je obostrana! Uvek rado pišem o nekome ko ima ideju i trudi se da je realizuje. U ime EkoBloga i u svoje ime vam želim mnogo sreće! Očekujemo novi datum održavanja EKO20 i vidimo se na Konferenciji. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име