NaslovnaŽivi svetBiodiverzitet„Planeta na izdisaju”

„Planeta na izdisaju”

332
0

Ekipa EkoBloga prisustvovala je 20. septembra Konferenciji o biodiverzitetu i ekosistemskim uslugama „Planeta na izdisaju”- IPBES izveštaj, koju je organizovao Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) Francuskim institutom u Srbiji.

IPBES (Intergovernmental Platform for Biodiversity and Ecosystem Services) je međuvladina platforma za biodiverzitet i ekosistemske usluge Ujedinjenih nacija koja objedinjuje naučna saznanja na globalnom nivou i na osnovu njih daje preporuke donosiocima odluka država članica. Postoji 5 godina i ima 130 članica. U Parizu je, 6. maja 2019. godine, na svom 7. zasedanju IPBES objavio Izveštaj o globalnoj proceni biološke raznovrsnosti i ekosistemskih usluga. 

Konferenciju „Planeta na izdisaju” je u ime institucije domaćina otvorio prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta koji je istakao da su u Srbiji zagađenje i nelegalna gradnja, posebno ona u zaštićenim područjima, faktori sa najvećim negativnim uticajem na biodiverzitet. 

Prisutnima se u uvodnom delu obratila i Jasmina Jović, pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine koja je između ostalog naglasila da se u Srbiji povećavaju podršine pod zaštitom, zatim, Žarko Petrović iz sektora za vitalni razvoj UNDP, ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž, ataše za saradnju u Francuskoj ambasadi Bertran Mije, predstavnica ambasade Nemačke, i Rastko Ajtić iz Zavoda za zaštitu prirode.

U centralnom delu konferencije Jelena Dučić, načelnica Odeljenja za biodiverzitet Ministarstva zaštite životne sredine govorila je o studiji slučaja Bosutske šume koju je Ministarstvo radilo uz pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u kojoj su došli do zaključka da se integrisanim upravljanjem ekosistemskim uslugama može zaštititi biodiverzitet. 

U nastavku je trebalo da se video-linkom obrati rukovodilac istraživanja IPBES-a prof. dr Jozef Setele, ali on je tu ponudu organizatora odbio i insistirao je da o svom trošku dođe u Beograd da nam se lično obrati. Tako je Srbija, koja nažalost nije član IPBES-a, imala čast da joj ovaj izveštaj predstavi jedan od troje lidera ove organizacije. Profesor Setele je izrazio nadu da će se Srbija uskoro priključiti ovoj velikoj organizaciji. 

Na IPBES izveštaju je tri godine radilo 455 stručnjaka iz 50 država koji su analizirali 15.000 naučnih radova i zvaničnih dokumenata objavljenih u proteklih 50 godina. Zaključak izveštaja poručuje da je u toku najintenzivnije odumiranje prirode i nestajanje divljih vrsta od nastanka čoveka koje će rezultirati nestankom oko milion vrsta i ugroziti opstanak čovečanstva. 

Izveštaj je izazvao veliko interesovanje javnosti u celom svetu jer na oko 1.800 stranica daje najobimniji uvid u veze između čoveka i prirode ikada i poziva na promene koje će zaustaviti negativan trend u tim vezama.
75% površine kopna je značajno izmenjeno
66% okeana je značajno oštećeno
>85% močvarnih područja je izgubljeno

Na konferenciji su još govorili i profesori Šumarskog fakulteta – prof. dr Vladan Ivetić, prof. dr Milorad Danilović, prof. dr Nenad Petrović, prof. dr Nevena Vasiljević, kao i dekan prof. dr Ratko Ristić, koji se za govornicu vratio u drugom delu sa veoma važnom temom „Uticaj malih hidroelektrana”. 

Profesor dr Ratko Ristić

Prisutnima su se obratili još i Ivana Vasić iz JP „Vojvodinašume”, Goran Sekulić iz Svetske fondacije za prirodu (WWFi Nikola Vojinović iz LU „Surčin”.

Zaključak ove konferencije je da svi moramo predano i naporno raditi na inovacijama koje će zaustaviti uništavanje prirode i omogućiti njen oporavak.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime