Naslovna Aktivizam i edukacija Konkurs za povelju „Zelena planeta“

Konkurs za povelju „Zelena planeta“

19
0

Priznanje „Zelena planeta“ je nastalo na temeljima ekološkog priznanja „Maslinova grana“ i još starije akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“ koje je dodeljivao Radio Beograd 2 i Branislav Marinkov kao urednik Ekološkog magazina. Pokazala se potreba za ustanovljavanjem novog priznanja iz oblasti zaštite životne sredine, koje bi po značaju prevazišlo pomenuta priznanja. Naime i jedno i drugo priznanje se dodeljuju za očuvanje, zaštitu i unapređenje životne sredine u prethodnoj godini. Novoustanovljeno priznanje „Zelena planeta“ valorizuje rad za više godina u nazad, dakle, dodeljuje se pojedincu, društvu ili organizaciji koji su u proteklih nekoliko (više) godina pokazali značajne rezultate u zaštiti i afirmaciji „zdrave“ životne sredine.

Priznanje „Zelena planeta“ dodeljuje „Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije“ jednom godišnje. Društvo imenuje svake godine žiri koji se sastoji od pet članova, dva stalna i tri promenljiva. Žiri tokom godinu dana prati rad pojedinaca, društava, organizacija i u januaru mesecu upućuje javni poziv za predlaganje laureata za tekuću godinu. Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije imenuje promenljive članove žirija. Stalni članovi žirija su predsednik Društva i direktor Projekta. Svi članovi žirija su ravnopravni i imaju po jedan glas. Odluka se donosi većinom glasova. Žiri glasa tajno u zapečaćenom kovertu. Koverte se otvaraju javno, nedelju dana pre dodele priznanja, na konferenciji za novinare. Javno se zbrajaju glasovi i saopštava dobitnik priznanja.

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije raspisalo je konkurs za dodelu Velike povelje „Zelena planeta“ u 2017. godini.

Pravo učešća na konkursu imaju pravna i fizička lica sa teritorije Srbije. Konkurs je otvoren do 31. marta 2017. godine.

Predloge za kandidate slati na adresu:

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije
Hala Pinki, kancelarija 305
Gradski park 2
11080 Zemun

ili na: zelenaplaneta1@gmail.com

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime