Насловна Вести Копенхил – Будућност је стигла

Копенхил – Будућност је стигла

4014
3
Извор: big.dk
Време читања: 2 минута

Коначно је завршено и отворено најчистије светско енергетско постројење за прераду отпада у Копенхагену у Данској.

Изграђено је од стране Bjarke Ingels Group на индустријском приобаљу и одговорно је за конвертовање 440.000 тона отпада годишње у чисту енергију и снабдевање струјом преко 150.000 домаћинстава.

Извор: CopenHill

Ово постројење је посебно по урбаном рекреативном центру на врху зграде које обухвата стазу за скијање, а за оне који не скијају, ту је стаза за пешачење, зид за пењање и наравно кафић са дивним погледом. Стаза за скијање је направљена тако да постоје три нагиба различитог градијента, па скијаши свих нивоа могу да је користе без проблема. 

Споља гледано, читава грађевина личи на планину са белим врхом и зеленим зидовима који имитирају шуму. Сама унутрашњост зграде је испуњена најновијом технологијом за производњу енергије и прераду отпада.

 Извор: www.designboom.com

Оно што је најважније и што се стално потенцира кроз овакве пројекте, и на крају крајева оно што ми често понављамо у текстовима, јесте подизање свести о заштити и пречишћавању ваздуха, укључивање људи у читав процес напредовања науке и технологије, а све са циљем да се нешто промени и код нас.

Креатори Копенхила су чак смислили како да на едукативан начин извештавају људе о напретку постројења и то тако што ће димњак избацивати облаке дима у облику прстена сваки пут када се отпусти тона угљен-диоксида. Сматра се да ће Копенхаген до 2025. године постати први град са нула емисије угљен-диоксида.

Извор: CopenHill

С обзиром на то да смо ових дана сви ушушкани иза затворених прозора, све ово нам звучи као бајка, само што је врло реално. Зарад сопственог здравља, не дозволите да вам се ум помути од смога. 

3 КОМЕНТАРИ

    • Драга Хелена, отпад који пристигне у постројење пролази кроз неких 5 фаза у којима се отпад најпре смешта у ограђени простор, излаже високој температури, пролази кроз читав процес сагоревања у посебном бојлеру и на крају се добије струја и топлота за грејање.Увек остане део отпада који се не може прерадити на овај начин и онда се шаље даље на рециклажу или се даље прерађује у ситније честице и користи се за градњу. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име