NaslovnaVestiKopenhil – Budućnost je stigla

Kopenhil – Budućnost je stigla

3877
3
Izvor: big.dk
Vreme čitanja:2minuta

Konačno je završeno i otvoreno najčistije svetsko energetsko postrojenje za preradu otpada u Kopenhagenu u Danskoj.

Izgrađeno je od strane Bjarke Ingels Group na industrijskom priobalju i odgovorno je za konvertovanje 440.000 tona otpada godišnje u čistu energiju i snabdevanje strujom preko 150.000 domaćinstava.

Izvor: CopenHill

Ovo postrojenje je posebno po urbanom rekreativnom centru na vrhu zgrade koje obuhvata stazu za skijanje, a za one koji ne skijaju, tu je staza za pešačenje, zid za penjanje i naravno kafić sa divnim pogledom. Staza za skijanje je napravljena tako da postoje tri nagiba različitog gradijenta, pa skijaši svih nivoa mogu da je koriste bez problema. 

Spolja gledano, čitava građevina liči na planinu sa belim vrhom i zelenim zidovima koji imitiraju šumu. Sama unutrašnjost zgrade je ispunjena najnovijom tehnologijom za proizvodnju energije i preradu otpada.

Ono što je najvažnije i što se stalno potencira kroz ovakve projekte, i na kraju krajeva ono što mi često ponavljamo u tekstovima, jeste podizanje svesti o zaštiti i prečišćavanju vazduha, uključivanje ljudi u čitav proces napredovanja nauke i tehnologije, a sve sa ciljem da se nešto promeni i kod nas.

Kreatori Kopenhila su čak smislili kako da na edukativan način izveštavaju ljude o napretku postrojenja i to tako što će dimnjak izbacivati oblake dima u obliku prstena svaki put kada se otpusti tona ugljen-dioksida. Smatra se da će Kopenhagen do 2025. godine postati prvi grad sa nula emisije ugljen-dioksida.

Izvor: CopenHill

S obzirom na to da smo ovih dana svi ušuškani iza zatvorenih prozora, sve ovo nam zvuči kao bajka, samo što je vrlo realno. Zarad sopstvenog zdravlja, ne dozvolite da vam se um pomuti od smoga. 

3 KOMENTARI

    • Draga Helena, otpad koji pristigne u postrojenje prolazi kroz nekih 5 faza u kojima se otpad najpre smešta u ograđeni prostor, izlaže visokoj temperaturi, prolazi kroz čitav proces sagorevanja u posebnom bojleru i na kraju se dobije struja i toplota za grejanje.Uvek ostane deo otpada koji se ne može preraditi na ovaj način i onda se šalje dalje na reciklažu ili se dalje prerađuje u sitnije čestice i koristi se za gradnju. 🙂

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime