NaslovnaAktivizam i edukacijaSvet se menja korak po korak

Svet se menja korak po korak

145
0

Kako putujete do posla, škole, fakulteta? Koliko često pešačite? Ne znam kakvi su vaši odgovori na ova pitanja, ali moj je svakako jasan – samo ne kolima.

Upravo se završila Evropska nedelja mobilnosti, period od nedelju dana tokom kojeg građani širom Evrope pokušavaju da što više idu peške ili biciklom, gradskim prevozom ukoliko putuju daleko, ali nikako kolima. Iako je u pitanju interesantna inicijativa, pitanje je koliko se njena načela prate tokom preostale 51 nedelje u toku jedne godine.

A zašto bi? Svakako je lakše ići kolima, zar ne?

Možda, ali kontraargumenata je više. Pored izduvnih gasova koji doprinose zagađenju vazduha i velike količine ugljen-dioksida koji se pri proizvodnji izbacuje u atmosferu, mogućnost vožnje ostavlja vam manje razloga da se krećete. Iako je možda dobro stići do bioskopa za pet minuta, da li je vredno? Ukoliko je za šetnju do bioskopa potrebno petnaest, da li je i dalje vredno? Ako uzmete u obzir da je preporučeni minimum nešto više od 20 minuta fizičke aktivnosti dnevno, da li se onda više isplati otići peške?

Pored poboljšanja zdravstvenog stanja, koje se navodi kao rezultatfizičke aktivnosti na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, još jedan motiv za pešačenje ili vožnju bicikla je i doprinos zaštiti životne sredine. Iako individualne promene u načinu života same po sebi ne moraju imati veliki uticaj na ono što se dešava u svetu, individualne promene koje su učestale na nivou velikih populacija poput gradova, država ili čak kontinenata u dužem vremenskom periodu mogu dovesti do merljivih rezultata.

Dakle, ideja iza Evropske nedelje mobilnosti je više nego jasna i u potpunosti opravdana, ali ona je samo početak. Od Evropske nedelje mobilnosti potrebno je doći do individualne nedelje, meseca, godine mobilnosti, kako zbog očuvanja sopstvenog zdravlja tako i zbog uticaja koji kao pojedinac možete imati na svoju okolinu.

A kada već šetate, predlažemo da iskoristite priliku i da do 5. oktobra 2019. šetate i za svoje i tuđe zdravlje. Naime, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) kreiralo je aplikaciju pod nazivom „Pruži korak” sa namerom da prikupi potrebna sredstva podstičući ljude da budu aktivni. Kako?

Ideja dolazi od Tamare Klarić i Bogdana Stevanovića, koji su ove godine po drugi put organizovali humanitarnu šetnju na relaciji Niš-Beograd. Ova šetnja počela je 19. septembra, a završava se 26. septembra Maršem solidarnosti kroz Beograd, pri čemu je cilj stići do Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj. Marš počinje u 15 časova od SC „Banjica”.

Međutim, marširanje Beogradom nije jedini način da pokažete solidarnost. Koristeći NURDOR-ovu aplikaciju koja broji pređenu razdaljinu na dnevnom nivou, za svaki pređeni kilometar sponzori akcije izdvajaju po 100 dinara za izgradnju Roditeljske kuće za decu širom Srbije koja se leče u Beogradu.

Dakle, pešačenje nije samo zeleno, može biti i humano. I mi smo pešačili za NURDOR i ukupno smo, do sada, prešli 154 kilometara što je jednako 15.400 dinara! Pridružite nam se, da zajedno čuvamo planetu i one koji njome tek treba da hodaju.

[Izvor: NURDOR]

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime