Насловна Човек и планета Здравље Чиме убијамо коронавирус?

Чиме убијамо коронавирус?

3045
0
Време читања: 3 минута

У периоду трајања било које епидемије заразних болести неопходно је да посебно водимо рачуна о личној и хигијени простора у којем боравимо. Веома је важно да чешће перемо руке и дезинфикујемо просторије, као и одећу коју носимо.

Да не бисте много времена и енергије трошили на дезинфиковање које заправо не ради посао у случају коронавируса, пишемо вам кратко упутство на основу прикупљених информација из релевантних извора (извори се налазе на дну текста).

Да бисте разумели шта може, а шта не може да уништи вирус, врло једноставно ћу објаснити како вирус изгледа. У средини се налази вирусни генетички материјал, док се око њега налази омотач који се састоји из липида и протеина. Овај омотач омогућава вирусу да преживи одређен временски период када се налази у спољашњој средини, односно ван домаћина.

Уништимо омотач – уништили смо вирус.

Шта све може да уништи омотач? 

Kатјонски детерџенти, пероксид, хлорна једињења, персирћетна киселина и разне органске киселине, алкохоли и базе (амонијак и хидроксиди). Још увек није познато за сва једињења у којим концентрацијама могу да делују на вирус, тако да вам преносимо оно што је најсигурније.

Дезинфекција руку 

Ниједна од препоручених супстанци не може тако добро да одстрани вирус са руку као што су вода и сапун. Препоручује се прање хладном водом, како се поре не би отварале (вирус вас не може инфицирати преко коже, али може да искористи прилику, завуче се у поре и ‘преживи’ прање руку) и трљање сапуна по целој површини шаке, прстију и испод ноктију, ако треба и неколико пута, у трајању од најмање 20 секунди (слободно и више). Такође, препорука је да користите чврсте сапуне који имају вишу pH вредност и боље делују на уништавање вируса од течних. Кључна разлика између прања руку и утрљавања других средстава је управо спирање сапуна и свега што се у њему растворило са руку. 

Како да правилно оперете руке погледајте на овој занимљивом примеру:

Уколико нисте у могућности да користите воду и сапун, можете руке дезинфиковати алкохолом (минимум 60%, оптимално 70%) тако што алкохол утрљавате 30 секунди. За руке не треба користити веће концентрације јер може доћи до исушивања и пуцања коже. За остале површине можете користити и нешто већу концентрацију, али све преко 80% губи смисао јер алкохол пребрзо испарава и не стиже да утиче на вирус. 

На 1 литар 95% алкохола додајте 391 ml воде и добићете раствор од 70% алкохола.

Да бисте што мање морали да перете и дезинфикујете руке, покушајте да не додирујете било шта док боравите напољу. Наравно, у потпуности престаните да се рукујете са људима – поштовање и љубав можемо да исказимо и климањем главе и осмехом. 🙂 Без обзира на опрезност, не додирујте рукама лице (нарочито уста, нос и очи).

Дезинфекција површина

За остале површине можете користити друге препоручене супстанце које не смете користити за дезинфекцију руку. Једна од најефикаснијих супстанци за борбу против вируса је натријум-хипохлорит (варикина/доместос). 20 ml (то је најчешће један чеп доместоса на коме је назначена концентрација од 5%) растворите у 980 ml воде, обришите подове и површине и оставите да делује 10 минута, затим исперите водом. Чист раствор правите једном дневно.

Осим доместоса и варикине, можете користити асепсол 5%, раствор се прави на исти начин, 20 ml асепсола на 980 ml воде. Добићете концентрацију од 0.1% што је у реду за површине, али никако не и за руке.

Ове супстанце се не препоручују за дезинфекцију одеће и намештаја јер ће утицати на боју тих предмета. Њих можете дезинфиковати 70% алкохолом, али увек прво пробајте на мањем делу предмета да видите како ће реаговати.

Намирнице које доносите из продавнице пребришите раствором варикине (0.1%) или алкохолом 70%. Иако не претерано еколошки савет, у овој ситуацији је битан – покушајте да купујете намирнице које имају некакву амбалажу коју можете стерилисати или одмах бацити, јер тиме умањујете ризик.

Друга средства која вам падају на памет и којим иначе можда чистите површине неће добити битку са овим вирусом, као ни алтернативне методе чишћења. Просторије је битно проветравати јер се вирус задржава у ваздуху око 3 сата, ароматерапија не може пречистити ваздух. Такође сирће, сода-бикарбона, раствор пепела и слично нису ефикасни у овом случају. Покушајте да набавите алкохол или доместос, поделите са пријатељима ако они имају вишка док се не обнове залихе у продавницама. Будимо солидарни тако да свако има довољно. 🙂

Више о коронавирусу у свету и код нас читајте у нашем тексту: COVID-19: Од „неће то мене” до првог смртног случаја

Извори:
Хемија око нас – професор Зоран Вујчић
ALHem – Алтернатива за безбедније хемикалије
CDC – Centers for disease control and prevention
СЗО – Светска здравствена организација (WHO)


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име