Насловна Активизам и едукација Дивља и дивна – шума у Кошутњаку у опасности од урбанизације

Дивља и дивна – шума у Кошутњаку у опасности од урбанизације

3121
0
Време читања: 3 минута

У току је јавни увид у нови план урбанизације дела Кошутњака, који предвиђа сечење 30 хектара шуме и зидање стамбеног комплекса у плућном крилу Београда. 

Званично обавештење је да се неће угрозити ‘шумска основа’ (не знамо како је то могуће кад биљном и животињском свету одузмете већи део шуме и населите га хиљадама људи), као и да је та шума зарасла и да је нико не користи.

Ово последње као аутор текста свесрдно демантујем, будући да живим на рубу те шуме и шетам се њоме свакодневно, а ту су и други становници, као и људи који хоће да избегну гужву уживајући у физичкој активности на Кошутњаку.

Као информацију која није поменута, ексклузивно откривамо да су на тој територији присутни змије и пацови, а нађе се и понеки наркоман (пошто им је једно станиште страдало од Београда на води, било би крајње неуљудно протерати их и одавде).

Ова шума јесте зарасла, али она је дивна, шармантна и пуна живота. У делу намењеном за бетонирање живи много различитих птица, између осталог смо видели и фазане, затим лептири, свици и други инсекти, веверице, јежеви, а понекад се ту нађе и који зец, да не причамо о бујној вегетацији. Такође бисмо напоменули да није крива шума што је зарасла и што у њој има смећа, већ службе које нису радиле свој посао и нису је чистиле и одржавале, као и људи који су је користили за отпатке уместо канте за смеће. Уосталом, чак и да остане таква, добробити које сви имамо од природног пречишћивача (пре)загађеног ваздуха и регулатора градске климе, као и очување све мањег станишта биљака и животиња, довољан су разлог да кажемо НЕ сечи 30 хектара шуме на територији Београда, европске престонице која је међу најгоре рангиранима по заступљености зеленила.

Шта ми можемо да урадимо?

  1. Да делимо вест и ширимо свест о неопходности очувања 30 хектара шуме у плућном крилу Београда;
  2. Да своје примедбе и разлоге пошаљемо као одговор на јавни увид (образац) – до 13. јула 2020. године;
  3. Да позовемо људе које познајемо да ураде то исто, а посебно стручњаке из релевантних области;
  4. Да истрајемо у захтевима;
  5. (Чекамо и ваше предлоге).

Позивамо вас да урадите све што је у вашој моћи да Београд не буде сиромашнији за још једну шуму. Нико се други неће изборити, морамо ми. У супротном, миц по миц и остадосмо без зеленила у свом граду.

Фото: Јована Дељанин

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име