Насловна Живи свет Животиње „Крокодилске сузе“

„Крокодилске сузе“

4626
0
Време читања: 2 минута

Вероватно сте већ чули када неко дете плаче да му мама каже: „Ма јооој, крокодилске сузе!“

Да ли маме знају шта причају и шта то уопште подразумева?

На интернету најчешће можете пронаћи да се тај израз употребљава за неког ко уопште није тужан или га нешто боли, већ користи сузе да би тиме нешто постигао. Што донекле има смисла са научним објашњењем овог феномена. Наиме, прво да се упознамо са појмом екскреција и како она функционише код разних гмизаваца као што су змије, гуштери, корњаче и крокодили.

Екскреција представља процес при коме организам ослобађа штетне или непотребне материје као што су зној или урин. Код организама који живе у сланој води, тај процес је мало компликованији јер оне морају да се ослободе и вишка соли. С тога, за ове животиње је карактеристична екскреција преко коже јер она има највећу површину на којој се налазе разне поре. Такође, сви организми који су становници сланих вода морају имати неки начин да се ослободе вишка соли. Чак и морске птице, албатроси и галебови, имају слану жлезду на кљуну због чега се може видети како им из носа цури вода, односно те слане капи.

Шта је случај код крокодила?

Код крокодила, слана жлезда има отвор у углу очију и често се може видети велика количина воде у њиховим очима, због чега се чини да плачу. Некада се веровало да крокодил оплакује свој плен, међутим, он само добро напуњеног стомака избацује вишак соли.

Пчеле и лептири пију крокодилске сузе??

Овај феномен је откривен пре пар година и сада, пошто знате како крокодили избацују вишак соли, и даље се питате, зашто би пчеле и лептири узимали со? Сви знамо да ови инсекти конзумирају нектар а нектар садржи јако мало соли. Ипак, њима је потребна со због нормалне функције метаболизма и за развиће јаја. Натријум и неки други микроелементи су, за ове организме, тешки да се нађу у природи и зато су они нашли овај начин, односно да пију „крокодилске сузе“. Ако не верујете, погледајте и на овом снимку:

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име