Насловна Живи свет Крокодил, алигатор, а можда и кајман

Крокодил, алигатор, а можда и кајман

6700
0
Време читања: 3 минута

Велики гмизавац зеленкасте боје са дугим репом и оштрим зубима који вреба из воде. Вероватно сте помислили на крокодила. А шта ако је у питању алигатор, или можда кајман? Иако сви они изгледају поприлично слично, ипак постоје неке ствари на основу којих их јасно можемо разликовати. У овом тексту ћемо се потрудити да вам те разлике и представимо. Можда ће вам послужити да детету у зоо врту објасните да животиња коју гледа заправо није крокодил, или да распознате ове гмизавце на сликама, а можда ћете имати прилике и да их видите у њиховом природном окружењу.

Оно што је заједничко свим наведеним гмизавцима јесте да спадају у ред Crocodilia, као и то да су предатори, који доста времена проводе у води. Алигатори и кајмани припадају фамилији Alligatoridae (различитим родовима у оквиру ове породице), док крокодили припадају фамилији Crocodylidae. Углавном су великих димензија и имају бочно спљоштен реп. Имају добро развијена чула, нарочито вид и слух и дебелу кожу покривену рожнатим плочама. А шта је то по чему их можемо разликовати?

https://lh5.googleusercontent.com/6YVpXRvR6ZnfAUgXb2Rkg6b1C3pi9ZUNW6d4AjvpcQDZQikGln5lX3NYLVwxvUjoq8TQ0UMwlsLJqmsxqQUtc4VKo96e39ko9jUOSb0KjCiQa1ci7LfNgpclE0Pkdf6Y_P_d7m6uyMKrpneumw

Прва разлика се тиче величине. Од ових гмизаваца крокодил је највећи (просечне дужине око 4-5 м, али могу бити и до  7 м), затим следи алигатор (просечне дужине око 3 м, при чему су женке мање од мужјака), и на крају кајман (просечно је дуг 2-2,5 м, изузетак је црни кајман који може бити и до 6 м дуг). Ова разлика међутим није толико применљива, јер често не можемо одредити величину уколико немамо сва три представника испред себе како бисмо их упоредили.

https://lh6.googleusercontent.com/Pknv910D50FKk35c1bLfqNYMFxL6IhNG758aDl2owPNYBtkzfKHYpK4NhRjIoBPdQW0gw66h13DUhvU799WADuSlMUZlQh_hHeyGzmQd_i2iBGLXLLbP90aOsBfG8iWEQZ6-LJObIvIYRksBAQ
Крокодил (лево) и велики кајман (десно)

Крокодили и кајмани могу настањивати и слане и слатке воде, док алигатори преферирају слатке воде. Алигатори живе у Северној Америци и у Кини, а кајмани у централној и Јужној Америци. Крокодили насељавају тропске регије Африке, Америке, Аустралије и Азије.

Алигатори и кајмани генерално имају краће, шире и заобљене главе (у облику латиничног слова U) и када су им вилице затворене зуби горње вилице им вире (имају загрижај попут људи, где зуби горње вилице преклапају доње). Крокодили с друге стране имају дуже и уже главе које су оштрије при ноздрвама (у облику латиничног слова V), а када су им уста затворена, зуби и горње и доње вилице су им видљиви, али не вире (зуби горње и доње вилице им се уклапају међусобно једни у друге).

Ако имате прилике да ближе осмотрите ове гмизавце приметићете да су зуби крокодила и кајмана облика бодежа, док су код алигатора купасти, иако су у оба случаја веома оштри.

https://lh5.googleusercontent.com/Ex8bQfndDlnhN_OJZ3X5a1_EqPyZdQUNv9mQ-z7X4ueTE37OrwaVKYSoNAIBM_2dGrSjgm8f-1OUkn2UpSyC0Oy_bUqZGl2ukT0KdDSwCGSZCCEUaQFCJggUpJWsswmx9fbvb5scBP694XAbKQ
Крокодил, алигатор и кајман (редом, с лева на десно)

Још једна разлика у коју је, додуше, тешко уверити се без блиског посматрања је постојање соних жлезда на језику. Крокодили их имају, а алигатори и кајмани не. Такође, за разлику од алигатора и кајмана, крокодили имају добро развијене соне жлезде у угловима очију, које им између осталог помажу да буду боље прилагођени животу у сланим водама. Због одавања соли на овај начин је и настао чувени израз крокодилске сузе, о чему можете више прочитати овде.

Разлике постоје и у понашању. Крокодили су најагресивнији и најчешће нападају. Затим следе алигатори који су генерално мање агресивни и немају обичај да нападају осим у случају да се осећају угрожено или када лове плен. Кајмани су најпитомији (мада су ипак далеко од питомих) што људи користе како би их држали као љубимце (нелегално наравно).

Покушајте сада да погодите који се од ових гмизаваца налази на фотографији!

https://lh3.googleusercontent.com/BxniIIWGTHFcohJjZDLDLa35mU2fAkIDyD_MkdEymnEDqS_d_w6sbTf2c_k3UXmdm7EcTNS7I1gR5Q1wamEJkU38HcocXi9tt2NY5BIz6cRxsHXZBeb1rLq_l-sJVacuPD8uz0F--Owa2AOfKw

Јесте ли успели да погодите да је у питању алигатор?

С обзиром да у зоо врту у Београду могу да се виде и крокодил и алигатор и кајман, уколико сте у близини можете свратити и из прве руке се уверити колико су сви ови гмизавци истовремено и слични и различити.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име