Насловна Живи свет Животиње Насмеши се као квока

Насмеши се као квока

2225
0
Време читања: 2 минута

Уколико сте до сада већ негде имали прилике да видите фотографију ове симпатичне животињице, њен смешак вам је сигурно бар мало улепшао дан. Реч је о торбару по имену квока (латински назив Setonix brachyurus). Квоке припадају истој групи животиња као кенгури и валабији. Настањују Аустралију, а највећи део популације живи на острвима Ротнест и Балд, где су квокини једини непријатељи змије. 

Извор: National Geographic

За разлику од острвских предела, бројност квока у континенталним деловима аустралијског континента је мања због већег број врста које се хране квокама, а међу које спадају црвене лисице, мачке и пси. Да би се квоке сакриле од предатора, потребна је густа вегетација, те додатном смањењу бројности доприносе сеча шума и ширење пољопривредних површина. Одрасле јединке тешке су од 3 до 5 килограма, период гестације траје око 28 дана, а годишње одгаје само једног младунца. Квоке су биљоједи и углавном су активне ноћу. Класификоване као осетљива врста на Црвеној листи угрожених врста.

Навикле су на присуство људи, али ако се нађете у њиховој близини, немојте их додиривати. Осим што је кажњиво, може бити и опасно, јер уколико осети да је угрожена, квока ће вас ујести. У потрази за храном, ови мали торбари су чести гости у камповима, али храна којим се хране људи није добра за њихово здравље, имајте то у виду и немојте их хранити. Квоке су заиста дружељубиве и радо прилазе људима, те је интернет преплављен селфи фотографијама са њима. Ако посетите Аустралију и станиште квока, највећу шансу да се фотографишете са овом симпатичном животињицом ћете имати у зору или предвече, када су оне најактивније. Такође, биће вам потребно стрпљење да задобијете њено поверење како бисте усликали лепу фотографију за успомену. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име