Насловна Вести Лимити за прозјумере делимично ублажени

Лимити за прозјумере делимично ублажени

407
0
Време читања: 2 минута

Београд, 29.4.2023. – Усвајањем Закона о изменама и допунама Закона о коришћењу обновљивих извора енергије, купци-произвођачи су ограничени да инсталирају електране максималне снаге до 10,8 kW за домаћинства, односно до 5 MW за правна лица. Наведене измене су боље решење у односу на предлог Закона који је упућен Скупштини Републике Србије на разматрање, чиме ће грађанима и привреди ипак бити омогућено делимично веће задовољавање потреба у производњи електричне енергије за сопствене потребе, саопштено је из Центра за унапређење животне средине.

„Надамо се да ће приликом будућих измена овај Закон, поред покривања редовне потрошње, омогућити и производњу потребне електричне енергије за грејање и хлађење, као и електромобилност односно пуњење електричних возила, која постају све присутнија. На тај начин би се допринело остваривању циљева Републике Србије у реализацији Интегрисаног националног енергетског и климатског плана.“ – изјавила је Ивана Јовчић, директорка Центра за унапређење животне средине.

Ограничење за домаћинства од 10,8 kW ће бити примењено по усвајању Закона, док ће правна лица, која су купци-произвођачи имати могућност да до 1. јула 2024. године започну и заврше производне објекте са инсталисаном снагом до 5 MW. Каква ограничења очекују ову групу купаца-произвођача након истека транзиционог периода, за сада, остаје непознаница.

„Сматрамо да је неопходно да Влада Републике Србије стави фокус на унапређење флексибилности и стабилности електродистрибутивног система како би се обезбедило повећање капацитета за брже и сигурније прикључивање нових купаца-произвођача, као и осталих произвођача енергије из обновљивих извора. Поред тога, позивамо Министарство рударства и енергетике да настави даљи развој законодавства који ће осигурати потпуну примену нето-мерења за купце произвођаче и тиме отклонити постојеће баријере у примени овог концепта, како би се што већи број грађана укључио у процесе декарбонизације и енергетске транзиције и тиме допринели испуњавању циљева и међународних обавеза Републике Србије.“ – закључио је Владан Шћекић, програмски директор Центра за унапређење животне средине.

У Србији тренутно има 959 домаћинстава и 315 правних лица која имају статус купаца-произвођача, са укупно инсталисаном снагом од око 15 MW.

Подсећамо да се Република Србија, као чланица Енергетске заједнице и потписница Софијске декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан, обавезала да до 2030. године смањи емисију гасова са ефектом стаклене баште за 40.3% у односу на 1990. годину, и повећа удео обновљивих извора на 40.7% у укупној финалној потрошњи електричне енергије.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име