NaslovnaŽivi svetBiljkeLivada nad glavom

Livada nad glavom

249
0

U poslednjih deset godina „zelene zgrade” postaju sve popularnije. Različiti investitori prepoznaju prednost uštede energije prilikom zelene izgradnje, ali i njen uticaj na životnu sredinu, pogotovo u gradovima. Jedna od najznačajnijih i najprepoznatljivijih odlika zelene izgradnje jesu zeleni krovovi.

Zeleni krov u Parizu.
Izvor: GreenRoofs

Krovovi igraju značajnu ulogu u korišćenju toplotne energije u arhitekturi. Naravno, u većini slučajeva, način čuvanja energije će se odnositi na ugao, odnosno pad krova. Krovovi sa većim nagibom više prikupljaju toplotu sunca, dok je ravni krovovi duže zadržavaju. Sudeći po rukovodstvu energije i životne sredine Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), jedan od najboljih načina očuvanja toplotne energije u zgradama, pogotovo sa ravnim krovovima, jeste korišćenje zelenih krovova.

Poslovna zgrada kompanije Abikalpan zahvaljujući zelenoj gradnji štedi 71 tonu SO2. Studija i fotografija preuzeta sa sajta: IFC Edge Abhikalpan Office Case Study

Zeleni krovovi postoje već hiljadama godina. Jedan od prvih i najpoznatijih primera su viseći vrtovi Vavilona. Iako su zeleni krovovi relativno nov aspekt u modernoj gradnji, postojanje ovog principa je dokumentovano već početkom 20. veka. Širenjem gradskih sredina, a samim tim i smanjenjem zelenih površina, zeleni krovovi su počeli da se popularizuju – pre svega u Švajcarskoj i Nemačkoj. Pre manje od decenije zeleni krovovi uzimaju maha na svetskom nivou, a naročito postaju popularni u Americi, gde je veliki broj zgrada izrađen po LEED standardu.

Šta su zeleni krovovi i koja je njihova uloga?

Kada govorimo o zelenim krovovima, ne govorimo o boji krova koja se razlikuje od standardnih crnih, belih ili crvenih; zeleni krovovi su potpuno opremljeni i posvećeni pružanju prirodne vegetacije krovnoj strukturi, pogotovo u urbanim područjima gde ima sve manje zelenila. Zeleni krovovi ublažuju sve negativne uticaje urbanizacije i života u betonu.

Značajnije prednosti su:

  • Prirodna izolacija i manje korišćenje klime
  • Očuvanje kišnice
  • Poboljšanje kvaliteta vazduha
  • Biodiverzitet
  • Prošireni životni vek krova

Prirodna izolacija i manje korišćenje klima uređaja

Pogotovo u gradskim sredinama gde područja značajno variraju između razvijenih i nerazvijenih, dolazi do takozvanih „toplotnih ostrva“. Tokom vrelih letnjih meseci dolazi do povećane potrebe za korišćenjem klima uređaja, a samim tim se i temperatura toplotnih ostrva povećava. Korišćenje zelenih krovova dovodi do smanjenja temperatura toplotnih ostrva, a samim tim i manjem korišćenju energija klima.

Očuvanje kišnice

Postoji veliki problem sa traćenjem vodnih resursa kroz gubitak kišnica u gradovima. Gubitak kišnih voda može da ima značajan uticaj na prirodno okruženje. Suspendovane čvrste materije i druge štetne materije mešajući se s kišnicom u kanalizacionim vodama čine kišnice neupotrebljivim. Vegetacija krovova omogućava očuvanje ovih voda, a samim tim i evaporaciju čiste vode koja poboljšava uslove sredine.

Poboljšan kvalitet vazduha

Zeleni krovovi takođe poboljšavaju kvalitet vazduha zahvaljujući sposobnosti da apsorbuju ne samo ugljen-dioksid već i zagađivače i prašinu.

Biodiverzitet

Vegetacija na krovovima zgrada može obezbediti stanište za inače istrebljene biljke iz gradskih sredina, ali i za različite korisne insekte i životinje.

Izvor: GreenRoofs

Produženi vek krova

Na kraju, zeleni krov (ukoliko je adekvatno izgrađen) štiti krovnu konstrukciju od mehaničkih oštećenja i oštećenja sunčevim i toplotnim zračenjem. Zeleni krovovi su daleko trajniji od konvencijalnih krovova i ređe je potrebna potpuna rekonstrukcija.

Zeleni krovovi kod nas?

U Srbiji, izrada zelenih krovova nije još uvek uzela maha, međutim postoje firme poput Zeleni krovovi koje u Srbiji uspešno posluju duže od 15 godina. Tako da, prilikom sledeće rekonstrukcije krova možete razmišljati o životnoj sredini, pticama, pčelama, leptirima, komšijama i sebi i ugraditi zeleni krov koji će vam značajno ulepšati život. 🙂

Svaka kuća može imati zeleni krov! Izvor: GreenRoofs

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime