Насловна Животни стил Тако мале, а тако опасне

Тако мале, а тако опасне

1782
0
Време читања: 2 минута

Сјајне, шарене и веселе? Како да их не волиш? Шљокице су свуда око нас и углавном су ту да нас чине срећним. Користимо их за шминку, за украшавање одеће и накита, за прављење атмосфере итд. Њихов изглед је привлачан свима – и деци и одраслима, и сви им налазе неку примену. Међутим, наизглед безазлена светлећа појава изазвала је веома озбиљне реакције научника током протеклих месец дана. Научници заправо захтевају да се производња шљокица које су направљене од пластике (што представља већину постојећих шљокица данас) буде заустављена и забрањена.

Шљокице су углавном мање од 5 милиметара, што их сврстава у домен микропластике. Ова пластика је веома штетна за океанске врсте, али, веровали или не, и за нас. Животиње које живе у океанима, као што су на пример рибе, грешком уносе у свој организам ове микро-честице које онда ми уносимо у наш организам једући рибу. Да ли вам се свиђа идеја да једете пластику? Не? Не свиђа се ни вашем организму.

Велики део микропластике у океанима настаје распадањем крупније пластике која завршава у тим екосистемима. То је такође наша одговорност. Међутим, у индустрији шминке, наменски се користи микропластика која скоро сигурно завршава у води, затим рибљем организму и на крају у даљем ланцу исхране. Шљокице и шарени украси у купкама, лосионима итд, најчешће су направљени од ПЕТ материјала, односно пластике. Уколико се једе, ПЕТ може бити веома штетан.

Захваљујући објашњењима и инсистирању научника, ускоро ће у већини земаља бити забрањено коришћење микропластике у свим производима који подразумевају испирање, односно директно спирање микропластике у водене системе. Неке компаније, као што је нпр. Lush, већ су укинуле коришћење микропластике и заменили је са биоразградивим материјалима како би задржале изглед производа, али га учиниле много здравијим по наше окружење и нас саме.

Задатак стоји пред онима који праве производе који садрже микропластику. Они морају да схвате колики је утицај и штетност ових производа и да промене начин израде. На нама је да покушамо да избегавамо производе са микропластиком, јер, када знамо колико је штетна, више и није толико забавна.

Што се тиче шљокица, њихова производња за сада неће бити забрањена. Док се то не промени, ми можемо да бирамо које ћемо шљокице куповати. Постоји фирма која је већ заменила пластику са биоразградивим материјалом – EcoGlitterFun. Ово нам показује да је могуће и да будућност не мора да буде мање шарена – већ да морамо да се трудимо да буде и даље шарена и шљаштећа, али у договору са природом! 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име