NaslovnaŽivotni stilTako male, a tako opasne

Tako male, a tako opasne

121
0

Sjajne, šarene i vesele? Kako da ih ne voliš? Šljokice su svuda oko nas i uglavnom su tu da nas čine srećnim. Koristimo ih za šminku, za ukrašavanje odeće i nakita, za pravljenje atmosfere itd. Njihov izgled je privlačan svima – i deci i odraslima, i svi im nalaze neku primenu. Međutim, naizgled bezazlena svetleća pojava izazvala je veoma ozbiljne reakcije naučnika tokom proteklih mesec dana. Naučnici zapravo zahtevaju da se proizvodnja šljokica koje su napravljene od plastike (što predstavlja većinu postojećih šljokica danas) bude zaustavljena i zabranjena.

Šljokice su uglavnom manje od 5 milimetara, što ih svrstava u domen mikroplastike. Ova plastika je veoma štetna za okeanske vrste, ali, verovali ili ne, i za nas. Životinje koje žive u okeanima, kao što su na primer ribe, greškom unose u svoj organizam ove mikro-čestice koje onda mi unosimo u naš organizam jedući ribu. Da li vam se sviđa ideja da jedete plastiku? Ne? Ne sviđa se ni vašem organizmu.

Veliki deo mikroplastike u okeanima nastaje raspadanjem krupnije plastike koja završava u tim ekosistemima. To je takođe naša odgovornost. Međutim, u industriji šminke, namenski se koristi mikroplastika koja skoro sigurno završava u vodi, zatim ribljem organizmu i na kraju u daljem lancu ishrane. Šljokice i šareni ukrasi u kupkama, losionima itd, najčešće su napravljeni od PET materijala, odnosno plastike. Ukoliko se jede, PET može biti veoma štetan.

Zahvaljujući objašnjenjima i insistiranju naučnika, uskoro će u većini zemalja biti zabranjeno korišćenje mikroplastike u svim proizvodima koji podrazumevaju ispiranje, odnosno direktno spiranje mikroplastike u vodene sisteme. Neke kompanije, kao što je npr. Lush, već su ukinule korišćenje mikroplastike i zamenili je sa biorazgradivim materijalima kako bi zadržale izgled proizvoda, ali ga učinile mnogo zdravijim po naše okruženje i nas same.

Zadatak stoji pred onima koji prave proizvode koji sadrže mikroplastiku. Oni moraju da shvate koliki je uticaj i štetnost ovih proizvoda i da promene način izrade. Na nama je da pokušamo da izbegavamo proizvode sa mikroplastikom, jer, kada znamo koliko je štetna, više i nije toliko zabavna.

Što se tiče šljokica, njihova proizvodnja za sada neće biti zabranjena. Dok se to ne promeni, mi možemo da biramo koje ćemo šljokice kupovati. Postoji firma koja je već zamenila plastiku sa biorazgradivim materijalom – EcoGlitterFun. Ovo nam pokazuje da je moguće i da budućnost ne mora da bude manje šarena – već da moramo da se trudimo da bude i dalje šarena i šljašteća, ali u dogovoru sa prirodom! 🙂

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime