Насловна Живи свет Биодиверзитет 22. мај – Међународни дан биодиверзитета

22. мај – Међународни дан биодиверзитета

2287
0
Време читања: 2 минута

Биодиверзитет (биолошка разноликост) се најчешће доживљава само као широк спектар различитих микроорганизама, биљних и животињских врста, али он укључује и генетичке разлике унутар сваке врсте и разноликости екосистема који су домаћини различитих облика интеракција међу својим члановима.

Уједињене нације 20 година обележавају 22. мај као Међународни дан биодиверзитета и можемо приметити да је сада свест о биолошкој разноликости као глобалном добру од огромне вредности за будуће генерације израженија, али и даље се број врста значајно смањује одређеним људским активностима. 

На прошлогодишњој конференцији „Планета на издисају” смо од проф. др Јозефа Сетелеа, руководиоца истраживања IPBES-a сазнали да је 75% површине копна значајно измењено, 66% океана значајно оштећено и више од 85% мочварних подручја заувек изгубљено, као и да је у току најинтензивније одумирање природе и нестајање дивљих врста од настанка човека. 

https://lh6.googleusercontent.com/9s78AYP23obNRvntJ9ZBYdlVe_chQ_Kxp2O9p5UnC3aBUM93I4pnIo657Gbam9g5ymRDPWduhxCTP-hy_V8me0WDM7VD_g5xoU7snHI6yHiWKoK0aPfe5vjs8_xtzKT4_petsGt6

Тема овогодишњег Међународног дана биодиверзитета је „Решење је у природи” и обухвата три различита аспекта – промоција знања и науке, подизање свести о важности биодиверзитета и позив на акцију. Овогодишња тема наглашава наду, солидарност и важност заједничког рада на свим нивоима како бисмо изградили будућност која подразумева живот у складу са природом. 

Ово је година размишљања и преиспитивања и година у којој смо у прилици да више него икада покажемо снажну вољу за глобалним оквиром који ће „савити кривуљу“ губитка биодиверзитета у корист цилокупног живог света на Земљи. Ово је година завршетка Деценије биодиверзитета (2011-2020) и добар моменат за доношење закључака. Следеће године се отварају нова поглавља бриге о биодиверзитету – Деценија обнове екосистема и Деценија океанологије за одрживи развој, а чека нас и нови самит УН о биодиверзитету, како би се истакла хитност деловања на највишим нивоима у знак подршке глобалном оквиру за период након 2020. године.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име