Насловна Живи свет Биљке 26. октобар – Међународни дан бундева

26. октобар – Међународни дан бундева

2515
0
Време читања: 3 минута

Јесен је већ одавно ту, зато је право време да прославимо дан бундеве!

Ова наранџаста тиква је стекла популарност у целом свету и зато заслужује посебан дан.

Бундева (лат. Cucurbita pepo) једногодишња је биљка пузавица из фамилије бундева (Cucurbitaceae), чији се крупни плодови користе у људској исхрани, а семена се сматрају лековитим, али се користе и као сласне грицкалице. Овој фамилији припада и друго поврће које се користи у свакодневној људској исхрани, попут лубенице и краставца.

Пореклом је из Америке, а данас је широко распрострањена по целом свету. Често се гаји по вртовима и њивама обично као међуусев у кукурузу. 

Богата је витамином А, садржи и витамине Ц, Е и скуп витамина Б, а од минерала садржи калијум, гвожђе, цинк и бакар. Пулпа је посебно слатког укуса, што је нарочито изражено при печењу. Зато је веома распрострањена у кулинарству. Бундева се укључује у слана и слатка јела.

Нама најпознатија употреба бундеве у јелима јесте као слатка пита бундевара, aли је често налазимо и у сланим јелима попут чорби. Пулпа плода и семена су јестиви. Пулпа је богата водом, влакнима, протеинима и витаминима и користи се у исхрани, најчешће термички обрађена. Семена су богата уљем, протеинима и минералима и користе се печена, као грицкалица или за добијање уља хладним цеђењем.

Овај празник се посебно поштује и прославља у САД. Одржавају се разне манифестације, од бацања бундеве у даљ, такмичења у тежини и дужини бундева, прављење највеће пите, креативно обликовање и резање бундева и остало. Бундева је један од главних симбола Ноћи Вештица зато је дан бундева нарочито популаран у овом делу света.

И код нас се јако поштује бундева. Зато има своје дане односно Дане лудаје који се одржавају у Кикинди нешто пре самог празника. Ове године манифестација се одржала 19. септембра где је најтежа бундева тежила невероватних 588,5 килограма!

Занимљивости:

  • Утврђено је да семена бундеве нађена у Мексику датирају 7000 година пре нове ере.
  • „Три сестре“ је метода садње коју су Индијанци користили, тако што су заједно садили бундеву, кукуруз и пасуљ. Обе биљке су бундеви веома битне – кукуруз би служио као притка уз коју би се она „пењала“ да дође до веће висине како би примила више сунчеве светлости, а пасуљ је додатно обогаћивао земљиште азотом. Плус, бундевин добринос овом међуусеву је то што добро покрива површину земљишта па спречава раст коровских биљака.
  • Најдужа бундева на овогодишњем Дану лудаје у Кикинди је била чак 312 цм!
  • Повезаност бундева са Ноћи Вештица и њиховим резањем и украшавањем датира још из 1866. године.
  • Други називи за бундеву су лудаја, мисирача, тиква и дулек.

А како ми да прославимо овај дан код куће? На то је барем лако одговорити, направите питу од бундеве, а када унутрашњост искористите, од остатка направите украс или у крајњем случају узмите печене бундевине семенке и удобно се сместите уз књигу или филм грицкајући ову здраву грицкалицу. Желим вам срећан и укусан Дан бундева! 😊 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име