Насловна Еко календар 30. август – Међународни дан кит-ајкула

30. август – Међународни дан кит-ајкула

1101
0
Време читања: 2 минута

Данашњи дан се обележава као међународни дан кит-ајкула. На Међународној конференцији о кит-ајкулама, 2008.године, бројни научници залагали су се да 30. август постане дан када ће се славити ова невероватна бића. Тиме су хтели да подигну свест о важности кит-ајкула за морски екосистем. Кит-ајкуле су главни предатори у ланцу исхране и нису плен ниједног другог створења. То им омогућава у регулисању бројности других предатора унутар океана. Дакле, угроженост кит-ајкула може потенцијално угрозити здравље морског биодиверзитета и екосистема, јер би нагло смањење популације кит-ајкула резултирало скоком бројности популације осталих предатора у океану. Ово потенцијално угрожава биодиверзитет у мору, јер тиме проузрокује губитак равнотеже између плена и предатора. То би даље проузроковало губитак ланца исхране у морском екосистему и то би довело до нестанка бројних врста.

Кит-ајкула (Rhincodon typus) спада у род Rhincodon и једина је врста тог рода која није изумрла. То је највећа постојећа врста рибе. Живи у тропским океанима, а ретко се може наћи у водама које имају температуру нижу од 22 ℃. Живи око 70 година. Како је њихова исхрана филтраторска, научници још увек нису открили улогу зуба, а такође је откривено да имају ситне крљушти око очију које личе на мале зубе. Прелазе велике удаљености како би пронашли довољно хране. Њихова бела пегава кожа чини ове нежне дивове лаким за разликовање.

Максимална величина кит-ајкула није позната. Женке рађају живе младунце. Одрасли се често налазе на површини, али могу заронити и до дубине од 1000 м. Њихова невероватна величина може им помоћи да преживе дуге миграције до обилних извора хране. Научници верују да неке јединке препливају читаве океане како би стигли на време за масовно мрешћење рибе.

Истраживачи кит-ајкула користе специјализовани компјутерски софтвер, првобитно дизајниран за мапирање звезда, да идентификују појединачне јединке по фотографијама њихових узорака. Користећи ову технологију, истраживачи на пример могу да утврде да ли су јединке које фотографишу туристи у Мексику касније фотографисали рибари у Белизеу.

Као и многе велике животиње које се споро крећу, кит-ајкуле су у последњих неколико деценија прилично често ловљене, а понеке јединкe се често случајно упетљају у рибарску мрежу. Месо кит-акула једе се у неким деловима света, а пераја су такође вредна. Из тог разлога, али и зато што су толико импресивне животиње, већина места широм света нудe потпуну правну заштиту кит-ајкулама. Нажалост, илегални риболов се и даље дешава на неким местима. Пример за такво место је југоисточни део Кине, где се ове животиње и даље лове и ако је то законом забрањено.

Сваки пут кад погледамо ова невероватна бића, треба да се сетимо њихове важности за морске екосистеме и тога колика би била штета да оне нестану заувек.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име