NaslovnaEko kalendar19. avgust – Međunarodni dan orangutana

19. avgust – Međunarodni dan orangutana

340
0

Da bi najveća žrtva industrije palminog ulja bila prepoznata, određen je dan koji će biti posvećen njoj – 19. avgust, Međunarodni dan orangutana. Cilj obeležavanja ovog dana je da se javnost ohrabri za akciju u očuvanju ove neverovatne vrste, kao i širenju svesti o pretnji od njihovog izumiranja.

Nažalost, najveća pretnja iščezavanju orangutana su ljudi. Na primer, krčenje šuma radi dobijanja obradivih površina za sadnju palmi uljarica i upada u njihovo stanište. Uz to, ilegalni lov oduzima 3.000 života orangutana svake godine, kao i krijumčarenje i zarobljavanje ove vrste radi ispitivanja kozmetičkih i farmaceutskih preparata. Stručnjaci predviđaju izumiranje orangutana u prirodi u narednih 50 godina. Od 1992. do 2000. godine, smatra se da je brojnost Sumatranskog orangutana smanjena za više od 50%. Procene govore da u divljini ima samo 6.500 Sumatranskih orangutana. Populacija orangutana sa ostrva Borneo pala je za skoro 43 procenta u prošloj deceniji, sa procenjenih 35.000 u 1996. na 20.000 u 2006. godini. Usled velike prisustnosti korupcije u Indoneziji, stopa krčenja šuma nastavlja da raste, što znači da bi stvarna populacija mogla biti znatno ispod ove.

Sumatranski orangutan (Pongo abelli)
Izvor:https://www.flickr.com/

Mnogi će se zapitati zašto su oni bitni. Većina ljudi ne shvata da pomažući očuvanju biljnih i životinjskih vrsta i prašuma pomažemo ekosistemima, ali i nama samima. Jedan od krucijalnih razloga je taj da su orangutani glavni krivci za rasejavanje semena u tropskim šumama. Bez njih određeno seme ne može da se raseje jer je jedini način za njihovo rasejavanje da prođu kroz creva orangutana. 

Organizacija „World orangutan events“ osnovala je Međunarodni dan orangutana kao način da promoviše zaštitu i dobrobit za očuvanje ove vrlo ugrožene vrste. Organizacija takođe nadgleda nedelju brige o orangutanu, koja se održava u novembru svake godine.

Inače, reč orangutan dolazi od reči malajskog i indonežanskog porekla orang što znači čovek i hutan što znači šuma, prema tome orang hutan znači šumski čovek.

Orangutani su veliki čovekoliki majmuni i jedina su postojeća vrsta iz roda Pongo i potporodice Ponginae. Postoje tri vrste:

  • sa ostrva Borneo 
  • sa ostrva Sumatra
  • iz oblasti Južni Tapanuli (Sumatra)

Ovo su ujedno i jedini predeli na planeti gde orangutani žive. Uništavanje prirodnog staništa orangutana je poslednjih decenija prouzrokovano sečom šuma, kopanjem rudnika i šumskim požarima. Takođe, tome je značajno doprinelo i nelegalno pretvaranje ogromnih tropskih šuma u plantaže palminog ulja. Naučnici veruju da će, ukoliko se trend nastavi, porast ovih plantaža dovesti do istrebljenja orangutana. Osim toga, lovokradice neretko ubijaju majke kako bi ukrali bebe ovih majmuna i prodavali ih na crnom tržištu kao kućne ljubimce čija cena dostiže enormne sume. Bornejski orangutan je ugrožena vrsta (EN), dok je sumatranski orangutan kritično ugrožena (CR) vrsta prema IUCN Crvenoj listi sisara.

A close up of an animal Description automatically generated
Mužjaci tri vrste orangutana (Pongo pygmaeus, Pongo abelli, Pongo tapanuliensis)
Izvor: https://sr.wikipedia.org/

Rehabilitacioni centar

Jedan od rehabilitacionih centara za orangutane je Semengo rehabilitacioni centar orangutana (Semenggoh Wildlife Centre) koji se nalazi na teritoriji Malezije u blizini grada Saravak. Postoji već 35 godina i brine se o orangutanima koji su raseljeni usled požara i sađenja plantaža palmi, a koje su spasili od nehumanih uslova (ako ih je neko držao kao kućne ljubimce ili cirkuske atrakcije) ili su nađeni povređeni u šumi. U pitanju je ogroman šumski rezervat koji se prati i kontroliše. Orangutani tu žive i uče kako da se osamostale. Pravila rehabilitacionog centra su vrlo jasna. Ovde nije kao u zoološkom vrtu, nema rešetki, stakala i apsolutno vas ništa ne deli od životinja. Uvek treba imati na umu da je orangutan divlja životinja i ne treba mu prilaziti. U ovom centru orangutani provode skoro 100% vremena u kretanju, spavanju i jedenju. U ovakvim centrima za rehabilitaciju orangutana, o ovim divnim životinjama brinu rendžeri koji hrane orangutane ukoliko je sezona kada hrane nema dovoljno u šumi. Kako o ishrani, ovde se brine i o zdravlju i ostavljanju potomstva ovih, čoveku sličnim, stvorenjima.

Scena iz rehbilitacionog centra Semenggoh
Izvor: https://www.jomjalan.com

Odlike orangutana

Kao pripadnik viših primata, orangutan je znatno veći od gibona i nižih primata. Prekriven je dugom, crvenom dlakom, lice mu je golo, osim odraslih mužjaka sa Sumatre kojima raste dugačka brada. Odrasli mužjaci su skoro duplo veći od ženki. Orangutan ima dugačke ruke i noge koje mu omogućavaju da se ljulja kroz drveće. On je neobičan primat. Uglavnom je samac, a jedina trajna veza je između ženke i njenog jedinog potomka. Stariji mužjaci provode više vremena na šumskom tlu, jer ih težina čini glomaznim. Skoro ceo dan provode hraneći se. Voće im je omiljena hrana, imaju masivne vilice kojima lome čvrste ljuske voćki. Ishrana im je raznovrsna, pa osim plodova jedu i lišće, koru drveta, insekte, ptičja jaja, ptice i male sisare. Budući da orangutani imaju 97% iste DNK kao i ljudi, ne bi trebalo da nas čudi da su prilično inteligentni. Naime, njihova inteligencija im pomaže da otkriju gde rastu voćke u raznim godišnjim dobima. Na teritoriji odraslog mužjaka živi i nekoliko ženki, a kad jedna od njih postane spremna za parenje, par ostaje nekoliko nedelja zajedno pareći se s vremena na vreme. Čim ženka zatrudni, par se razilazi i više nemaju kontakt. Na ovaj način mužjaci se pare sa nekoliko ženki. Odrasli mužjaci su poznati po spektakularnom, glasnom zovu. Zov traje od jednog do tri minuta i ima funkciju oglašavanja teritorije i verovatno predstavlja pokušaj da se privuku ženke, spremne za parenje.

A close up of an animal Description automatically generated

Pravljenje gnezda i mladi orangutani

Mladi orangutan je aktivan danju. Uprkos težini, on provodi većinu svog slobodnog vremena na drveću i pravi gnezda od grančica i lišća. On to čini tako što savije i ispreplete nekoliko grančica. Ženka rađa jedno mladunče nakon perioda gestacije (trudnoća) od nešto manje od devet meseci. Ono ostaje uz nju, prvobitno držeći se za njeno krzno, a zatim se kreće pored nje, sve dok se tri godine kasnije, ne odbije od sise. Ono ostaje uz majku sve dok ona ne dobije drugo mladunče – uobičajeni razmak između porođaja je pet godina. Ženke rađaju dok ne napune otprilike 30 godina. Mladunci odlaze da osnuju vlastite teritorije, ali kao mlađe odrasle jedinke, oni će se igrati i stvarati labave grupe, sve dok potpuno ne sazru. Ponekad to traje više od 10 godina.

Jedan od najvećih krivaca za gubitak staništa orangutana i njihovo izumiranje je industrija palminog ulja. Najveću korisnici palminog ulja su konditorske kompanije koje za proizvodnju svojih proizvoda koriste palmino ulje. Svako od nas može pomoći u borbi za očuvanje ovih vrsta na način da smanji ili potpuno isključi iz ishrane slatkiše i grickalice.

Nešto se mora učiniti da bi se spasili orangutani jer stanje je alarmantno. To je razlog za obeležavanje Međunarodnog dana orangutana.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime