Насловна Животни стил Менструалне чашице

Менструалне чашице

1090
0
Време читања: 4 минута

У 19. веку, за жене Европе и Северне Америке менструални производи су били разни материјали који су се могли наћи у кући, понајвише крпе и остали слични производи. Међутим, због незнања о томе како да се правилно одржавају како би били безбедни за употребу, крајем 19. и почетком 20. века на тржишту су се појавили разни производи искључиво намењени за менструацију како би се спречиле негативне последице неадекватне интимне хигијене. 

За време Првог светског рата, храбре болничарке су на ратишту уочиле да целулоза боље упија крв него други материјали. Након тог открића, улошци какве ми данас знамо су почели да се производе. После уложака уследили су тампони, међутим жене нису биле задовољне њима. Тампони у то време нису имали апликатор и нису задржавали крв. Данас су и тампони и улошци значајни хигијенски производи које користе жене широм света, а који су оптимизовани за удобност и упијање већих количина крви.

Леона Чалмерс је 1930-их година осмислила оно што ми данас знамо као менструалне чашице које, нажалост, тада нису заживеле. Вратиле су се, међутим, 70 година касније јер су добар еколошки, али и здравствени избор. Еколошки су добар избор јер су дуготрајни производ (чак и до 10 година!) а здравствени јер не може доћи до озбиљних компликација као код коришћења тампона или алергијских реакција као што се повезује са коришћењем уложака. Од 2000-их па надаље можемо да приметимо да жене све више пазе на то шта долази у додир са њиховим телом, али исто тако брину и о животној средини. 

Поред менструалних чашица, сада постоје вишекратни улошци, биоразградиви и органски улошци и менструалне гаћице. 

Проблем са једнократним менструалним производима

Нису увек менструални производи били пуни пластике, поготово не на почетку јер су их првенствено чиниле разне тканине које су се могле користити изнова. Међутим, популаризацијом онога што ми данас знамо као улошке и тампоне, 60-их година прошлог века, пластика је ушла у спољашњи и унутрашњи састав ових производа. У малопродаји, прозводи који се налазе на рафовима, а намењени су за менструацију, махом се не могу рециклирати нити разградити. Улошци на задњем лепљивом делу имају слој пластике, крилца такође, а код неких уложака чак и сама површина има танак слој пластике јер тако стиче већу моћ упијања. Тампони некада дођу са апликатором,  углавном имају и танак слој пластике који их обавија пре коришћења, а неретко и сам кончић буде од полиестера или полипропилена. Међутим, не само да су ови производи лоши по планету, они су лоши и по здравље жена. Коришћењем тампона жене се излажу ризику од синдрома токсичног шока. Синдром токсичног шока (TSS; toxic shock syndrome) је ретко али врло опасно стање. Изазива га Staphylococcus aureus бактерија, која је иначе присутна на површини нашег тела али проблем настаје када уђе у крвоток. Тампон који дуже остане но што треба, или коришћење више тампона истовремено, су један од главних узрока ове компликације. Синдром се нашао на насловницама 60их и 70их година прошлог века када је пар девојака преминуло услед компликација након коришћења такозваних ˝super-absorbend˝ тампона који су касније повучени са рафофа. Модел Лаурен Весел је 2012. године због синдрома токсичног шока изгубила обе ноге. Посветила се подизању свести о компликацијама услед коришћења тампона али се залаже и за већу транспарентност што се тиче женских хигијенских производа. 

Организација Women’s Voices of the Earth је у свом истраживању бренда Always из 2014. године дошли до сазнања да њихови производи садрже следеће стирен (карциноген), хлорметан, хлоретан (карциноген), хлороформ (поред тога што је карциноген такође је и неуротоксин) и aцетон. И поред свих ових карактеристика, у једном истраживању из 2009. године се наводи да просечна жена током свог живота искористи између 12.000 и 15.000 тампона, дневних и обичних уложака. 

Проблем не лежи само у процесу производње, транспорту и саставу производа, већ и у начину одлагања овог отпада. Начин на који ће се жена отарасити улошка зависи и од места где се тренутно налази; може их бацити у ве-це шољу (што је један од главних разлога запушења цеви јер се улошци пуне водом и повећавају запремину коју заузимају), бацити ван места предвиђеног за отпад, али и спалити или закопати.

Шта је алтернатива?

За алтернативу која представља еколошки свесну и здравију одлуку враћамо се у прошлост! Враћамо се гаћицама које су намењене ношењу у току менструације, вишекратним улошцима и менструалним чашицама. Менструална чашица је флексибилни силиконски или гумени производ који се може наћи у много величина и дужина како би био доступан за што више жена. 

Од свих понуђених алтернатива, менструалне чашице имају најмањи утицај на околину због дуготрајности производа. 

Како BBC наводи, истраживање које је објављено у часопису Lancet Public Health (а обухватило је 43 претходна истраживања у којима је учествовало 3.300 жена и девојака које живе у богатим и сиромашним земљама) указује на то да, иако менструалне чашице постају популарне, жене и девојке нису довољно упознате са менструалним чашицама. Испоставило се да су жене биле забринуте да би коришћење менструалних чашица могло да буде болно. Неке од њих су мислиле да би употребом чашица такође могло да дође до цурења крви. 

Предности менструалних чашица:

  • приступачне су (мењају се на отприлике сваких 10 година),
  • безбедније су од тампона (тампони упијају крв док је менструалне чашице скупљају; због тога жене које користе чашице нису у опасности од синдрома токсичног шока),
  • могу да задрже више крви него тампони и улошци,
  • боље су по околину.

Mане менструалних чашица:

  • може бити потешкоћа при коришћењу,
  • потребно је време да се нађе одговарајућа величина,
  • могу да изазову алергијску реакцију.

У Србији се менструалне чашице могу наћи у малопродаји у dm дрогеријама. И на интернету има доста понуда: на menstrualnecasice.rs се, поред менструалних чашица, могу наћи и остале вишекратне алтернативе, srbotrade такође има у понуди оне намењене почетницама, ladycup има и локацију у центру Београда. Уколико сте се одлучиле за менстраулне чашице, овде се налази мини туторијал са видеом који вам може помоћи. 

Уколико се не одлучите за менструалну чашицу, што је сасвим у реду јер свакако је избор на свакој жени појединачно, вишекратне улошке можете пронаћи још и овде и овде (у питању су производи из Србије, јер је увек пожељно подржавати домаће). 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име