NaslovnaEko kalendarApril – mesec promena

April – mesec promena

134
0

Proleće je počelo i uveliko ulepšalo naš grad. 

April je mesec kada se budimo i izlazimo iz hladnjikavih stanova, razmišljamo pozitivnije i budimo kreativnost. To je vreme dobrih viceva, rođenja ovnova i zanimljivih ekoloških manifestacija širom planete.

April je 2002. godine proglašen za Green Monthili Garden Month. Na taj način, podstiče se svest o zaštiti životne sredine kroz radionice recikliranja i sađenja cveća ili vožnje bajsa. Oni koji imaju dvorište ili baštu u blizini kuće mogu da budu kreativni tako što će posaditi novo cveće, kompostirati ili samo razvrstati otpad iz kuće i odneti na recikliranje.

Bašte su bitne iz više razloga: pročišćavaju vazduh i obezbeđuju nam kiseonik, ulepšavaju okolinu, pružaju mogućnost proizvodnje voća i povrća, smanjuju buku i mogu biti lepo mesto za rekreaciju.

Kao što znamo, bašte mogu biti javne, privatne, mogu se nalaziti na krovovima zgrada, u okolini kuće, a svaka je posebna, pa se tako razlikuju bašte iz raznih delova sveta po vrstama karakterističnim za to podneblje.

Ako nemate neku baštu u blizini, možete prošetati do Botaničke bašte „Jevremovac”ili napraviti, makar to bile dve saksije na terasi.

Sve to možete raditi sa svojim detetom i time pokazati kako treba živeti u skladu sa prirodom.

Uostalom, što se više fokusiramo na lepote prirode, trudićemo se da manje zagađujemo okolinu. ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime