Насловна Активизам и едукација МХЕ – криминал против заштите животне средине

МХЕ – криминал против заштите животне средине

2646
0
Време читања: 3 минута

Сви сте чули за обновљиве изворе енергије који су замишљени као електрична енергија која има минималног утицаја на животну средину. У обновљиве изворе енергије спадају и мини хидроелектране о којима се код нас у последњих неколико месеци доста дискутује. Води се велика полемика да ли ће нам њихова изградња донети корист или штету. По мом мишљењу, као лицу за заштиту животне средине, оне ће нам донети не корист него велику штету. На заштићеном подручју прве категорије, Старој планини, у току је изградња око 58-60 МХЕ, од којих је на неколико градња већ започета, а неке чекају свој ред. Ипак, пре њихове евентуалне изградње, дотични „инвеститор“ мора да уради студију процене утицаја на животну средину, како би видео да ли има oснове за почетак радова. Уколико процена покаже да ће изградња утицати на животну средину на планираној локацији – градње нема. Шта је показала процена за Стару планину? Показала је много негативних утицаја: утицај на заштићене биљне и 100 заштићених животињских врста (међу којима су поточна пастрмка и поточна мрена) као и на строго заштићену врсту пред изумирањем – поточног рака, негативан утицај на воду и здравље људи итд. Иста та процена је показала да ће МХЕ дати 1,5-2% струје. Е сада долазимо до кључног питања – ко је урадио процену и ко је дао сагласност за градњу МХЕ?

МХЕ на Старој планини
Извор: www.blic.rs

Ипак, инвеститори су искористили једну бизарну чињеницу која постоји у Закону о заштити природе – дозвољена је изградња МХЕ на заштићеном подручју! За било који вид изградње неког обновљивог ресурса потребно је добити око 40 различитих дозвола, урадити процену утицаја на животну средину и још много тога. Оно што боде очи како мештанима, тако и  јавности јесте то – ко је дозволио да се све ово дешава? Дозволио је закон, надлежне службе, Министарство заштите животне средине, неки утицајан политичар итд. Непотизам и корупција су у Србији широко распрострањени и има их у свим сферама рада. Инвеститори користе „рупе“ у закону, познанство са неким политичарем или службеником, а таквим понашањем страдају грађани и природа, јер је криминал и лични интерес као и капитал јачи од државе и нас обичних становника локације на којој је планирана изградња МХЕ. Подршка Министарства заштите животне средине постоји, али чини се да није баш искрена, зато што је Министарство тек годину дана након издате сагласности за изградњу МХЕ реаговало и упутило жалбу. Поступак је у току и ускоро се очекују исходи жалби. Министар заштите животне средине, Горан Триван, недавно је рекао да ће иницирати измене Закона о заштити природе,  како би се спречила изградња МХЕ на заштићеним подручјима, што је корак напред. Када ће се то реализовати остаје да видимо.

МХЕ на Старој планини
Извор: www.princip.info

Најбоља ствар која се догађа током овог скандала јесте глас народа који је устао да заштити природу! Организују протесте, на друштвеним мрежама указују на штетност МХЕ, гостују у разним емисијама и позивају Министарство заштите животне средине да им помогне, а такође скупљају потписе за петицију против МХЕ. За сваку похвалу је колико су ажурни у очувању животне средине и Старе планине. За похвалу је и иницијатива Министарства да обустави овај злочин против природе, али ми се чини да они у тој иницијативи наилазе на неразумевање и отпор. Србија има обавезу да до 2020. користи 27% електричне енергије из обновљивих извора, а тренутно смо на бројци од 22-24%. Највише енергије из обновљивих извора би дали енергија ветра и сунца који готово да немају никакав штетан утицај на животну средину, док би МХЕ дале мизерну струју, а велику штету. Штету би имали сви ми осим инвеститора и њихових сарадника. Они ће напунити новчанике, а ми ћемо остати без најважнијег ресурса – воде! Ко побеђује у овој причи о МХЕ?  Капитал или природа? Да ли бунт може победити криминал? Да ли ћемо остати неми на изградњу 856 МХЕ или ћемо рећи стоп уништавању природе? Ја се искрено надам нашој победи, а како би нас било још више и како бисмо зауставили систематско уништавање животне средине, није тешко да угроженим саборцима са Старе планине пружимо подршку одласком на њихове протесте и потписивањем петиције против МХЕ. На линковима испод можете подржати наше саборце, јер свака подршка и помоћ је добродошла за боље сутра свих нас!

Фејсбук група
Петиција

Протест против изградње МХЕ најављен је за 27.1.2019. Студентски парк у Београду, 13ч. Позивамо вас да се придружите и да у великом броју покажемо заједничко незадовољство! Детаљи протеста су на линку: НЕ ДАМО РЕКЕ

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име