Насловна Живи свет Помоћ морских организама у борби против људских обољења

Помоћ морских организама у борби против људских обољења

1038
0
Време читања: 3 минута

Асоцијација на морско дно је већини људи пре свега очаравајућа долина корала шароликог изгледа, али осим своје складно уклопљене палете боја и облика, оно у себи крије потенцијал за велики напредак у медицини. 

Иако је врло захтевно вршити истраживање на маринским организмима и њиховим продуктима метаболизма, научници већ деценијама напорно раде на томе да тестирају дејство истих на туморске ћелије. У овом тексту, поменућу вам једну класу морских бескичмењака чији метаболити имају фасцинантна дејства против тумора!

Ascidiacea нису организми о којима се пуно прича, нити о којима се пуно зна, али заиста заслужују своје посебно место на листи интересантних маринских бића. Што се класификације тиче, они припадају субфилуму плашташа (Tunicata), односно део су великог филума коме и ми припадамо – Chordata. Осим што су физички врло опремљени за одбрану од предатора својим оштрим спољашњим скелетом, ови марински бескичмењаци имају и могућност одбране различитим хемијским једињењима – луче биоактивне секундарне метаболите

Назив секундарни метаболит нам указује на то да те супстанце немају примарну функцију у расту и развићу организма, већ да су ту како би својим токсичним дејством заштитили организам од потенцијалних опасности. Углавном су у питању органске супстанце које су подробно испитиване након изолације из маринских бескичмењака. Секундарни метаболити имају врло активне улоге и ван самих морских организама из којих су изоловани – одређене студије показале су да они могу имати антитуморска, антимикробна и имуносупресивна својства.

Тек скоро пребачен је фокус управо и наAscidiacea. Њихови секундарни метаболити имају цитотоксична дејства на туморске ћелије. Ради се о једињењу под називом 3-бромофаскаплизин. Његово дејство тестирано је на туморским ћелијским линијама миша и човека.

У раду који је објављен 2010, Кузмић и сарадници навели су податак да је ово једињење показало своје антиканцерогено дејство на седам различитих канцерских линија: HL-60, THP-1, HeLa, MDA-MB-231, DLD-1, SNU-C4 i SK-MEL-28.

Како ово једињење помаже у борби против рака?

Да бисмо ово разумели, потребно нам је знање о томе како тумор настаје. Један од механизама који доприноси развоју тумора јесте инхибиција ћелијске смрти и самим тим нагомилавање великог броја ћелија тамо где оне „нису потребне“. 

Ћелијска смрт (апоптоза) је врло користан процес који помаже у одржавању здравог стања организма – уклања „лоше“ ћелије и спречава бујање истих. Она се покреће ензимима каспазама. Тумор се развија као резултат неактивности каспазе. Једињење које је поменуто, које производи класа Ascidiacea функционише тако што индукује каспазно-зависну ћелијску смрт и спречава даљу деобу ћелија. 

Још доста истраживања и анализе је пред научницима у пољу маринске биологије, као и у пољу медицине како би се секундарни метаболити једнога дана могли користити као један од третмана против туморских ћелија. Ипак, ово су невероватни резултати којима треба посветити пажњу. 

Упутимо се у дубља истраживања о морском дну и његовим чарима! ☺ 

Литература: 
Đorđević et al. (2019) Ascidian halogen-containing secondary metabolites from the family Didemnidae
Rinehart KL. (1992) Secondary metabolites from marine organisms. Ciba Found Symp. 1992;171:236-49;
Lopez-Legentil (2006) Chemical and physical defenses against predators in Cystodytes (Ascidiacea)
Ananthan et al. (2015) Diversity and Ecology of Sedentary Ascidians of the Gulf of Mannar, Southeast Coast of India
Kuzmich, A.S., Fedorov, S.N., Shastina, V.V., Shubina, L.K., Radchenko, O.S., Balaneva, N.N., Zhidkov, M.E., Park,
J.-I., Kwak, J.Y., Stonik, V.A., 2010. Bioorg. Med. Chem., 18, 3834–3840. doi:10.1016/j.bmc.2010.04.043
JOUR Namikoshi, Michio, Wang, Weifang (2007) Bioactive Nitrogenous Metabolites from Ascidians

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име