Насловна Вести Србија Резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав” пише историју

Резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав” пише историју

1262
0
Извор: https://wwf.panda.org/
Време читања: 2 минута

Године 2021. наша земља, заједно са још четири европске државе, постала је богатија за ново заштићено природно добро. Невероватно драгоцено подручје које заузима површину од 930 хиљада хектара налази се на списку УНЕСКО-а као резерват природе који обухвата области река Муре, Драве и Дунава. Простире се кроз пет држава: Србију, Аустрију, Словенију, Хрватску и Мађарску. 

Први корак како би ово подручје постало природни резерват начињен је је 2011. године. Тада су министри животне средине свих наведених држава потписали Декларацију о успостављању прекограничног резервата природе. У октобру 2013. године, Република Србија је номиновала свој део територије за прекогранични резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав”. До 2019. године, све државе које су учествовале у овом пројекту постепено су стављале под заштиту одређене речне пределе. Последњи корак био је заједничка предаја номинације пројекта од стране свих пет држава. Номинација је послата 30. септембра 2019. године. Ове године, 15. септембра, Резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав” уписан је на светску листу заштићених подручја УНЕСКО-а и тиме је постао највеће признато природно добро на свету под међународном заштитом. 

Благо европског Амазона

Зелени појас који је дуг 700 километара поседује природну и културну баштину великих размера. Посебан речни предео чине ретке плавне шуме, мртваје, речна острва, пешчани и шљунковити спрудови. Европски Амазон станиште је за бројне угрожене врсте попут црних рода, малих чигри, јесетри итд. Пријатан дом у резервату биосфере проналазе умиљате видре, као и даброви. Ово подручје изузетно је важно и за 250 хиљада миграторних птица, као и чак 140 парова орлова белорепана. 

Поред тога што многе биљне и животињске врсте зависе од овог подручја, чак 900 хиљада људи зависи управо од Муре, Драве и Дунава. Поплавна подручја штите становнике од поплава, а саме реке обезбеђују снабдевање пијаћом водом. 

Циљеве резервата биосфере чине три велике целине:

  • очување екосистема
  • истраживање и праћење стања животне средине
  • развој региона и међународна сарадња на одржив начин

Заштита природе и развој одрживог туризма биће наредни пројекти ових држава. Одрживи туризам усмерен је на изградњу бициклистичке руте дуж обала Европског Амазона.

Колико су реке Мура, Драва и Дунав значајне, јасно показује и дан који је посвећен њима, а обележава се од 2013. године сваког 14. јула као Дан Европског Амазона. Сматра се да је ово једна од најзначајних иницијатива у последњих 30 година, која се односи на заштиту прекограничног подручја. Један, заиста диван, пример како заједно можемо много тога узвратити природи.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име