Насловна Занимљивости Аутентични музеј – Микропиа

Аутентични музеј – Микропиа

1630
1
Извор: holland.com
Време читања: 4 минута

Микропиа је назив музеја јединственог по својој природи. Сама реч „музеј“ асоцира на изложбу древних модела оруђа, скулптура цивилизација, уметничких радова, историjских знаменитости неког подручја итд, међутим, посетиоци Микропиа музеја се сусрећу са не тако типичном изложбом. 

Микропиа је једини музеј на свету у којем је представљена колекција микроорганизама. 

Извор: tiqets.com

У самом средишту Амстердама, 2014. године званично је отворен музеј Микропиа у склопу културне баштине „Леденлокален“ (хол. De Ledenlokalen).

Извор: pinterest.com

Идеја за изградњу овог архива настала је пре 20 година, док је 2003. године предложена од стране Хаиг Балиана (хол. Haig Balian). Наиме, 2003. Хаиг Балиан, идејни творац Микропиа музеја, изабран је да обавља функцију директора Артисa. Артис представља комплекс свих поставки природе, културе, историје и знаменитости који се од 1838. године негују уз велику пажњу руководиоца, запослених и свих грађана Амстердама.

Хаиг је као директор поставио 3 нова циља за унапређење Артиса:
1. Обезбедити више простора животињама у зоолошком врту.
2. Побољшати образовни програм о природи и о пореклу Артиса.
3. Упознати свет са микроорганизмима – изградити Микропиа музеј.

Извор: genomealberta.cа

За постанак идеје заслужна су заправо Хаигова деца, која су као тинејџери подстакла Хаига на размишљање. Свестан да ће се и они као сви остали тинејџери заљубити и доживети свој први пољубац, хтео је да им предочи шта то преведено на „микробиолошки језик“ значи.

Извор: tiqets.com

Говорио им је да су уста улазна врата гастроинтестиналног тракта, а гастроинтестинални тракт станиште за хиљаде и хиљаде различитих породица бактерија. Свакака особа има јединствену смешу гастроинтестиналних бактерија такозвану флору, која се путем пољупца размењује. 

Љубљење никад није само између вас двоје, да ли желите да знате ко се још придружује?“

Из ове мисије да образује своју децу, почела је да се развија нова мисија – упознати Амстердам и цео свет са микоорганизмима кроз музеј. 

Микропиа није само обичан музеј кроз који ћете се прошетати, овде постоји могућност образовања чак и за оне који не могу физички да приступе музеју. Организациони тим који стоји иза овог пројекта омогућио је и програм образовања за све који то желе. Микробиологија се учи у многим школама и на факултетима, и по својим особеностима захтева практични и визуелни приступ учењу. Како многе образовне установе нису адекватно опремљене за образовање у области микробиологије, музеј Микропиа кроз програм образовања нуди све што је за то неопходно. 

Извор: twitter.com Аутор: Thanos Rizoulis

Једна од занимљивијих поставки у музеју коју ниједан посетилац не заобиђе јесте она која броји колико се микроорганизама налази у телу онога ко стане испред.

За све љубитеље микробиологије којима Амстердам није успутна или доступна станица, на сајту Микропиа музеја постоји разноврсан и богат садржај категорисан на више начина и прилагођен различитим узрастима. Падајући мени у горњем десном углу омогућава „шетање“ кроз сајт на енглеском и холандском језику. 

Прва опција у категорији „Открити“ (Discover) је „Невидљив свет“ (The invisible world) где се крије занимљив садржај за све који се чак не баве стручно микробиологијом, али их интересују многе радње свакодневнице у чијој су основи микробиолошки процеси, као што су прављење зимнице, хлеба, како оно што једемо утиче на расположење, трансплантација фецеса итд.

Извор: micropia.nl

Одељак „Микробиологија од А до Ш“ (енг. from A to Z) садржи много материјала који је највише погодан да средњошколце, студенте, наставнике и професоре. Када им је потребан неки податак за проучавање или предавање, овде могу пронаћи доста корисних и занимљивих научних чињеница и учење ће постати занимљивије и лакше.

Извор: micropia.nl

Преостала два одељка у овој категорији „Вести“ и „У центру пажње“ покривају актуелности широм света које се тичу микробиологије.

На сајту се још крију и разне понуде Микропиа музеја попут семинара и конкурса, а за оне најмлађе ту је микробиолошка бојанка.

Хаиг је дошао до импресивне идеје и, уз подршку државе која улаже у образовање, много је допринео у подизању свести становништва о микроорганизмима. Музеј попут овог омогућава свима да се информишу и образују о важној теми која се тиче здравља свих живих бића на планети, како човека, тако и других животиња и биљака. 

Микробиологија се налази у основи традиционалних рецепата који су одлика европске културе, као што је спремање зимнице.

Изучавањем патогених микроорганизама научници откривају начине за излечење различитих болести. У времену када бактерије брзином светлости постају резистентне (отпорне) на антибиотике важно је изградити нови пут ка здрављу. Такође, изучавање непатогених микроорганизама, оних што чине микрофлору човека, је важно како бисмо знали правилно да их негујемо и омогућимо им да нам омогуће нормално функционисање.

Не сумњамо да ће сви наши читаоци посетити сајт Микропиа музеја, а ако се нађу у Амстердаму искористити прилику да у музеју израчунају колико се микроорганизама крије у њиховом телу, ЕкоБлог екипа сигурно хоће. 

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име