Насловна Животни стил Највиша грађевина од дрвета

Највиша грађевина од дрвета

2314
0
Време читања: 3 минута

У марту 2019. године хотел под називом Mjösa Tower отворио је своја врата за госте и постао највиша грађевина направљена од дрвета. Са својих 18 спратова и укупно 85,4 метара висине ова зграда је надмашила HoHo Wien зграду у Аустрији (84 m) и манастир Peri-Săpânţa у Румунији (75 m).

Хотел од 122.000 квадратних метара у власништву AB Invest дизајниран од стране компаније Voll Arkitekter, налази се у малом граду Брумундал у Норвешкој, близу највећег језера ове земље Mjøsa по коме је хотел и добио име.

Широм света зграде и процес изградње истих доводе до емитовања чак 40% угљен-диоксида у природу где кључну улогу играју грађевински материјали који се користе. Овај хотел је управо из ових разлога направљен од посебне врсте дрвеног материјала (Kerto LVL) који је у исто време и одржив и потпуно еколошки.

Поставља се питање може ли ово бити кључ за стварање одрживих градова у будућности?

Предузеће за грађевинско дрво Moelven верује да може и представља Mjösa Tower који је изграђен уз помоћ обновљивих извора, а с обзиром да дрво складишти потпуно природни материјал он неће даље емитовати CO2.

За изградњу куле градитељи су користили ламиниране дрвене греде довољно јаке да замене угљен-диоксидом богат бетон и челик, док у исто бреме захтевају мању енергију за производњу. Ово дрво типа Kerto LVL је ламелирано дрво од фурнира, направљено од танког огуљеног меког дрвета спојеног да формира континуални комад дрвета. Изузетно је јак, издржљив и не деформише се, што га чини идеалним за пружање значајне снаге подовима и гредама.

Наравно дрвена конструкција суочава се са одређеним изазовима, на првом месту могућност избијања пожара, али и ризик од рушења при екстремним временским непогодама с обзиром на то да су сви материјали врло лагани. Поред система за гашење пожара широм зграде, на сваком спрату је изграђен одељак од материјала са 90-минутном отпорношћу на ватру. Kада је овај материјал изложен ватри, необрађене, чврсте дрвене чађаве површине постају незапаљиве. Зграда је дизајнирана да издржи потпуно сагоревање и тестови су показали да се у том случају не би срушила. Да би се превазишао проблем урушавања коришћени су подупирачи и носачи великих размера, а многи су остали и изложени како би чинили „витални део унутрашњег уређења“ како кажу из компаније Voll Arkitekter.

Осим тога, финска компанија Metsä Wood производи материјал који користи 100% биоенергије са мало или нимало отпада. Неупотребљиви сегменти дрвета који су преостали након производног процеса користе се или за производњу пелета или за биоенергију за погон млина. Такође, поред електране постоји постројење за био-загревање које се користи за напајање машина за дрвне производње, а преостала енергија се користи за помоћ напајању суседног града Лохје. Компанија Metsä Wood има велики допринос циљу Финске да до 2030. године смањи емисије гасова стаклене баште за 80%.

Mjösa Towerје симбол промењивих трендова у грађевинској заједници и доказује да се масивне структуре могу произвести употребом одрживих материјала без угрожавања квалитета. Дизајнери зграде из компаније Voll Arkitekter се надају да ће торањ инспирисати друге архитекте да граде користећи одрживе материјале као што је дрво. Они очекују од глобалне грађевинске индустрије да уочи значај за чешће коришћење дрвених материјала у овој индустрији и надају се да ће у року од пет година изградити конструкцију која ће пробити рекорд од 85 метара, заправо зграда од чак 70 спратова већ је испланирана за град Токио.

За још детаља о фасцинантном дрвеном хотелу можете погледати на следећем линку:

Србија се може похвалити малим, али значајним еколошким доприносом грађевинској индустрији. Како изгледа кућа од потпуно природних материјала и ко је то код нас гради можете прочитати овде.

Извор:
https://www.architecturaldigest.com
https://inhabitat.com

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име